Cvičit v osmdesáti? Jistě,
ale pod odborným dohledem

Cvičit v osmdesáti? Jistě,
ale pod odborným dohledem

12. 2. 2013

Zdravotní přínos fitness a wellness je podle lékařů nezpochybnitelný. Ale pozor! Platí to v případě, že se o člověka starají odborníci. Cvičení pod jejich vedením zlepší kondici a tukové polštářky budou nahrazeny svaly. Velký přínos má i pro seniory, ale samozřejmě za dohledu erudovaného profesionála! Když ovšem není cvičení vedeno správně, může i ublížit – a to bez ohledu na věk.

Také proto vznikla Česká komora fitness (ČKF) a chystá se i komora wellness. U svých členů ručí za kvalitu. Novým trendem je teď výcvik trenérů nejen pro zdravé cvičence, ale i pro práci s lidmi se zdravotním handicapem.  Do popředí se dostává rovněž podpora zdravého životního stylu.

Více pohybu – méně léků

„Když někdo začne respektovat zásady zdravotního životního stylu, obvykle jde dolů jeho hmotnost,“ řekl šéf centra preventivní kardiologie 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Richard Češka. „U takového člověka se také zlepší biochemické parametry, jako hladina tuků a cukru v krvi a tlak, zákonitě stoupá výkonnost srdečně-cévního aparátu.“

Při změně životního stylu mohou podle Češky pomoci centra, která přistupují ke klientům zodpovědně a bývají navázána na medicínské autority. Své pacienty posílá do rekondičního centra, kde jsou dostupní lékaři i školené sestry. Ověřil si, že cvičením se někdy podaří snížit spotřebu léků: „Klesnou dávky a třeba u diabetika je někdy zcela zásadní, že se může převést z léčby inzulínem na léčbu jen prášky.“

Jak na civilizační choroby?

U některých lékařů podle člena představenstva ČKF Pavla Suchánka přetrvává nedůvěra k fitness sektoru, obávají se, že tam lidé dostanou špatné rady. Komora už proto druhý rok pořádá kurzy, v nichž fitness trenéři získají kvalifikaci jako cvičitelé osob s civilizačními chorobami.

„Za profesionály se vydává hodně cvičitelů, kteří nemají vhodná školení ani znalosti. I proto vznikne jednotný systém zkoušení, certifikace bude garancí kvality," řekla prezidentka ČKF Jana Havrdová. V registru ČKF je nyní na tři sta členů.

Na začátku navštivte lékaře

„Vyškolený trenér ví, když mu lékař pošle pacienta třeba s vysokým tlakem, co s ním nesmí dělat a co by naopak s ním dělat měl,“ uvedl Suchánek. Například léky na tlak udržují určitou tepovou frekvenci. Když trenér cvičence zatíží, aby tepovou frekvenci zvýšil, nepodaří se to, pacient je zničený a od dalšího cvičení ho to může navždy odradit.

Než člověk začne chodit do fitcentra, měl by se podle trenéra Jana Větrovského poradit s praktickým lékařem, případně specialistou, pokud má dlouhodobé zdravotní potíže. Lékař ho vyšetří a může i domluvit s trenérem. Optimální je propojit fitness a wellnes, což velká centra dělají – v části fitness si člověk zlepší kondici a třeba se i zbaví bolestí pohybového aparátu. Může zhubnout, nabrat svaly. V části wellness se zregenerují svaly i psychika.

Skvělé výsledky i po sedmdesátce

Do fitcentra mohou podle Větrovského chodit i lidé s cukrovkou, obézní či s endoprotézou: „Správně vedená aktivita jim může pomoci." Cvičit nelze jen při akutním onemocnění, chřipce, horečce nebo zablokované páteři.

Přijemným poznatkem je to, že cvičit mohou lidé do nejvyššího věku. Větrovský jako cvičitel v projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě pracoval se skupinou žen nad 70 let, nejstarší bylo dokonce 86 roků. Všechny zvládly cvičení i na aerobních a posilovacích strojích, šlo o prevenci řídnutí kostí. Po tříměsíčním kurzu se všem kondice výrazně zlepšila!

fitness
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.