Šedesátník Jiří Dědeček:
Zase jsme prohráli s Rusákama

Šedesátník Jiří Dědeček:
Zase jsme prohráli s Rusákama

12. 2. 2013

Muž mnoha profesí – básník, textař, překladatel z francouzštiny a taky známý písničkář – to je Jiří Dědeček, který 13. února slaví šedesátiny. Od roku 2006 je předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, vyučuje na Literární akademii Josefa Škvoreckého, píše články pro rozhlas a různá periodika. V současné době vystupuje s kapelou Úterý.

Jiří Dědeček hrál od začátku 70. let ve dvojici s Janem Burianem, s nímž vydal i první oficiální nahrávky a knihy. Od roku 1985 pak vystupuje sólově. Zatím natočil devět řadových alb (první sólovou deskou byla Zabili trafikantku v roce 1990), na dalších se podílel jako interpret či autor. Dědečkovy texty navíc zpívají i Vladimír Mišík, Petr Skoumal, soubor Nahoru po schodišti dolů band nebo skupina Panika.

Rodák z Karlových Varů, ženatý otec dvou dcer, vydal knihy písňových textů, sbírky básní, fejetony, knihy pro děti a román Snídaně se psem. Je autorem textové části učebnice Český jazyk pro 9. ročník, napsal také pravopisná cvičení z češtiny Veselé diktáty.

Čerstvý šedesátník kandidoval v roce 2006 za Stranu zelených (SZ) ve sněmovních i senátních volbách, poslancem ani senátorem se však nestal. Koncem roku 2006 měl při sestavování druhé Topolánkovy vlády blízko ke křeslu ministra kultury za SZ. Jenže kulturu si na poslední chvíli vyžádala KDU-ČSL, takže na Dědečka místo nezbylo.

Při nedávných prezidentských volbách dal svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi. Po vítězství Miloše Zemana napsal na svých internetových stránkách příspěvek nazvaný Zase jsme prohráli s Rusákama.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%