Jak zaplatím bydlení v penzi?
obávají se dnešní padesátníci

Jak zaplatím bydlení v penzi?
obávají se dnešní padesátníci

23. 2. 2012

Dříve narození lidé, kteří bydlí v nájemních bytech a nikoli „ve svém“, mají pochybnosti, zda zvládnou financovat bydlení, až odejdou na penzi. Pokud si neplatili důchodové připojištění či stavební spoření, může je nepříjemně zasáhnout deregulace nájemného ve spojení s reálným poklesem příjmů po odchodu z dosavadního zaměstnání.

Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že až dvě třetiny současných padesátníků se obávají, jestli v důchodu bydlení vůbec utáhnou. Současně však většina z nich otázku, jak budou bydlet ve stáří, nijak neřeší. A to je chyba.

„V horizontu do pěti let to plánuje řešit pouze 17 procent. Zdá se, že řešení problémů s bydlením lidé odkládají až na dobu, kdy nastanou,“ varoval místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny Hans-Dieter Funke.

Průzkum navíc ukázal na slábnoucí mezigenerační vazby. Dříve bylo běžné, že spolu v jedné domácnosti žilo více generací. Postupem času se však ze společného soužití stalo pouze nouzové řešení. „Ve společné domácnosti s rodiči bydlí jen 13 procent dotázaných, 50 procent respondentů vůbec neřeší bytové potřeby rodičů v důchodovém věku,“ poznamenal Funke.

Pořízení vlastního bydlení na hypotéku je na před penzí nebo dokonce na penzi velmi problematické, protože banky ji bez dostatečných vedlejších příjmů neposkytnou. Co pak tedy zbývá?

Nejjednodušším řešením je dosavadní bydlení vyměnit za levnější – to ovšem zpravidla přináší citelné snížení jeho kvality. „Ani stěhování do odlehlejších končin, například na venkov či na chalupu není ideální, protože klesá dostupnost toho, na co jsme byli zvyklí: lékaře, obchodů a služeb, rodiny i přátel,“ připomíná psycholog Jiří Malý.

Variantou by však mohlo být družstevní bydlení, které v poslední době slaví velký návrat. Developeři ve snaze zvýšit skomírající prodej začali zařazovat nové družstevní byty do svých nabídek. Na družstevní byty totiž dosáhnou i klienti, jejichž příjmy by nestačily na získání hypotéky. Žadatelem o úvěr je místo nich družstvo, kterému pak družstevník byt postupně splácí. S pilotním projektem výstavby bytového domu s družstevními byty přišlo například v Praze i největší bytové družstvo v Česku – SBD Pokrok. „Paradoxně až současná krize na realitním trhu dala zelenou družstevnímu financování,“ potvrzuje Vladimír Kremel, jednatel realitní kanceláře Bydlíte.cz, která byty prodává. A poptávka po družstevním bydlení stále roste.

bydlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.