Asteroid, který minul
Zemi, skrývá miliardy

Asteroid, který minul
Zemi, skrývá miliardy

13. 2. 2013

Asteroid o velikosti zhruba poloviny fotbalového hřiště, který v pátek proletěl okolo Země v menší vzdálenosti než geostacionární družice, není bezcenným kusem skály. Průzkumníci z americké společnosti Deep Space Industries, která chce v kosmu těžit suroviny, jeho hodnotu podle portálu space.com odhadují na takřka 200 miliard dolarů (necelých 3,8 bilionu korun).

Zhruba 45 metrů široký asteroid podle odborníků z Deep Space Industries ukrývá obrovské bohatství především v kovových rudách. Firma nicméně zdůrazňuje, že jde jen o odhad, neboť o složení asteroidu 2012 DA14 se mnoho neví. Výpočty proto vycházejí z asteroidů obdobného typu a světlosti.

Společnost Deep Space Industries, která chce v budoucnu v kosmu nabízet údržbářské a zásobovací služby, o zmíněnou planetku zatím zájem nemá. Jde prý jen o příklad nerostného bohatství, které v blízkosti Země čeká na své využití.

Planetka s názvem 2012 DA14 proletí kolem Země ve vzdálenosti 27 700 kilometrů, půjde tak o nejtěsnější přiblížení, o kterém astronomové dopředu věděli. Pro srovnání, geostacionární družice se pohybují na oběžné dráze 36 000 kilometrů nad povrchem modré planety.

asteroid
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...