Stát má plán, jak podpořit
aktivní stárnutí obyvatel

Stát má plán, jak podpořit
aktivní stárnutí obyvatel

13. 2. 2013

Rozšíření nabídky vzdělávání pro seniory tak, aby univerzity třetího věku pronikly i do menších měst, dotace na vzorové projekty kvalitního bydlení pro starší osoby či posílení péče o nesoběstačné lidi. To zahrnuje plán opatření, jež mají lidem pomoci stárnout aktivněji a déle zůstat v dobré kondici, který schválila vláda. Jeho součástí je i kampaň, která by změnila nepříznivý obraz stáří v očích veřejnosti.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí obsahuje úkoly pro jednotlivé resorty od letoška do roku 2017. Týkají se zajištění lidských práv, celoživotního učení, zaměstnávání, dobrovolnictví, okolního prostředí, zdraví i péče o ty, kteří se už bez pomoci neobejdou.

Materiál se zaměřuje třeba na celoživotní učení. Podle návrhu by se měly univerzity třetího věku rozšířit i do menších měst a mohly by fungovat v knihovnách. V příštím roce by podporu mohly získat počítačové kurzy, v nichž by seniory učili školáci. Rozšířit by se měla nabídka rekvalifikací pro starší pracovníky, kteří těžko hledají zaměstnání. Po přeškolení by se uplatnili v sociálních službách. Dokument počítá také s informováním o možnostech podnikání a penzích.

Autoři plánu by do rozhodování o životě v krajích a obcích rádi starší obyvatele víc zapojili. Podle nich by v příštích letech mohly na radnicích začít fungovat rady seniorů. Ty by mohly navrhovat či posuzovat nová opatření a jejich dopad na dříve narozené. Posílit by se mělo dobrovolnictví starších osob. Mohly by třeba doprovázet děti do škol či je doučovat.

V plánu je i rozdělování dotací na "experimentální projekty kvalitního bydlení" pro seniory. Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo program připravit příští rok. O rok později by finance mohla začít rozdělovat i ministerstva práce a zdravotnictví, a to na podporu zdravého životního stylu seniorů. Už letos mají připravit systém dlouhodobé péče se zdravotně-sociálními službami. Rozvíjet by se měla geriatrická péče.

Stát by také rád změnil nepříznivý pohled na seniory a na stáří. Přispět k tomu mají informační kampaně, semináře a zanesení problematiky do osnov.

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.