Sv. Valentýn skonal
mučednickou smrtí

Sv. Valentýn skonal
mučednickou smrtí

14. 2. 2013

Oslava svatého Valentýna, patrona zamilovaných, která připadá na 14.2., se do střední a východní Evropy dostala po pádu komunismu z anglosaských zemí, kde lidé svým blízkým tradičně dávají kartičky se vzkazem. Valentýn byl kněz, který prý ve 3. století tajně oddával zamilované. V křesťanské tradici je chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Jeho relikvie je uchovávána na pražském Vyšehradě.

Valentýn byl biskupem, zemřel mučednickou smrtí. Císař Marcus Aurelius Claudius zvaný Germanicus tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Valentýn i přes zákaz prý tajně oddával zamilované páry a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit.

Sv. Valentýn patří ke svátkům, které hojně využívají obchodníci k nejrůznějším nabídkám pro páry a zamilované. Speciální menu a akce nabízejí restaurace a obchody, relaxační salóny lákají na zvýhodněné čokoládové či medové masáže. I právě kvůli komerci svátek někteří lidé ignorují nebo dokonce odsuzují. Obliba svátku je zřejmá hlavně u mladší generace.

církev svátek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.