České hory nabízejí turistům
vynikající sněhové podmínky

České hory nabízejí turistům
vynikající sněhové podmínky

15. 2. 2013

Tuzemské hory nabízejí ideální podmínky pro lyžaře i výletníky. Vydatné sněžení, které působilo velké problémy na silnicích, naopak velmi pomohlo provozovatelům skiareálů. V Krkonoších nebo na Šumavě leží kolem metru sněhu a ani Beskydy či Jeseníky na Moravě ve sněhové nadílce nijak nezaostávají.

V předchozích dvou dnech připadlo třeba v krkonošském SkiResortu Černá hora-Pec pod Sněžkou asi 30 centimetrů prachového sněhu. Výborné lyžování hlásí i Špindlerův Mlýn, kde na sjezdovkách leží kolem 90 centimetrů. Až 130 centimetrů je v Rokytnici nad Jizerou, metrovou pokrývku na sjezdovkách mají v Harrachově či Pasekách nad Jizerou. Turisté se ale v Krkonoších musejí vyhnout lavinovým lokalitám, protože stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Na hřebeni Orlických hor leží asi 80 centimetrů sněhu. Sjezdové tratě v hlavních střediscích Deštné a Říčky jsou podle vlekařů ve výborném stavu s více než metrem sněhu. V Čenkovicích je na svazích až 70 centimetrů a v Červené Vodě sněhová vrstva dosahuje až 110 centimetrů.

Všechny areály v okolí Božího Daru v Krušných horách jsou v provozu a největší areál Klínovec má přes metr sněhu. Středisko v Zadní Telnici upraví na víkend 20 až 25 kilometrů běžeckých stop, vleky na sjezdovkách jsou už v provozu všechny. V Klínech se o víkendu koná Hudy Snow Tour a k dispozici budou instruktoři a zdarma k půjčení telemarkové vybavení.

Na Železnorudsku na Šumavě bude před víkendem upraveno až 80 kilometrů běžeckých tras. V regionu fungují všechny ski areály, rozjely se i vleky v Hojsově Stráži. Na sjezdovkách největšího střediska Špičáku leží zhruba 80 centimetrů sněhu. V okolí Kvildy je upraveno přes 70 kilometrů tratí pro běžkaře, na sjezdovkách areálu Lipno leží až metr sněhu a na Zadově je ho až 90 centimetrů.

Ve středních Čechách bude o víkendu v provozu většina středisek. Výjimkou je zřejmě jen středisko v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice, které nemá umělé zasněžování a po oblevě na konci ledna muselo brány uzavřít. Největší středočeské středisko Monínec nabízí až 110 centimetrů sněhu.

Na Ještědu na Ještědsko-kozákovském hřbetu už díky počasí nemusejí uměle zasněžovat, sjezdovky nabízejí až 65 centimetrů sněhu. Lyžuje se také v Lužických horách, v areálu na Jedlové leží 15 až 30 centimetrů. V průměru 90 centimetrů sněhu nabízí lyžařský areál v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem ve stejnojmenném pohoří. I na Vysočině jsou dobré podmínky, třeba na Šacberku je 80 centimetrů.

V Jeseníkách čekají na běžkaře stovky kilometrů upravovaných tras, třeba z Ovčárny na Červenohorské sedlo, kolem Paprsku či kolem Karlova. Ve střediscích Ski Karlov, areálu Čerťák a areálu Praděd leží místy až metr sněhu a v Přemyslově v průměru 70 centimetrů. V Jeseníkách ale stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí v lavinových katastrech.

Ski Bílá v Beskydech má na sjezdovkách v průměru kolem půl metru sněhu, v Mostech u Jablunkova je ho až 70 centimetrů. Dobré podmínky hlásí i Ski Centrum Kohútka, Pustevny, Stupava nebo Troják.

hory lyžování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.