Nejstarší obyvatelka Česka
oslavila 109. narozeniny

Nejstarší obyvatelka Česka
oslavila 109. narozeniny

15. 2. 2013

Stodeváté narozeniny oslavila v Dívčím Hradě na Bruntálsku nejstarší obyvatelka České republiky Evangelia Čarasová. Nikdo v okolí ji neřekne jinak než babička. V malé vesničce v Osoblažském výběžku pár metrů od polských hranic žije sama v domku, kde se topí v kamnech a v zimě je vytopena jen jedná místnost. Každý den se tam o ni chodí starat její dcera Polyxeni Čandasová, která bydlí v nedalekém bytovém domě.

„Babičce se daří dobře. Pořád se drží. Nedávno, když jí bylo špatně, říkala: to je asi poslední rok, co tu budu. Ale teď už se zas těší, až v létě přijedou vnoučata,“ řekla Čandasová.

Babička už podle ní málo jí. Ráno a večer šunku, balkánský sýr a čaj, k obědu brambory, rýži, knedlíky nebo těstoviny a také ovoce. V zimě nechodí ven, sedí a dívá se na televizi. Pokud se někdy necítí dobře, jen leží. Spát chodí v deset.

Starostka Dívčího Hradu Božena Mruzíková zná Evangeliu Čarasovou přes 20 let, od doby, kdy si hned vedle jejího domku začala stavět rodinný dům. „Je pořád úplně stejná. I její dcera. Říkali jsme si, že to jsou dvě osůbky, které mají stále stejnou vizáž. Opravdu na nich nepoznáte, že jim přibyl nějaký rok,“ uvedla starostka.

Zástupci obce byli své nejslavnější obyvatelce popřát. Babička od nich kromě tradičního košíku s ovocem, které má ráda, dostala také obrázek. Na něm je Evangelia Čarasová tak, jak byla už před několika lety vykreslena v obecní kronice.

Jinak se v zimě v Dívčím Hradě žádné velké oslavy nekonají, ty přijdou na řadu až v létě, kdy se do obce sjede celá velká rodina. Nejstarší obyvatelka republiky má pět dětí a vnuků, pravnuků i prapravnuků už přes dvacet. Žijí po celém Česku a část rodiny v Řecku.

Evangelia Čarasová se narodila 15. února 1904 v Řecku. Z něj s rodinou utekla před občanskou válkou. Do tehdejšího Československa se dostala v roce 1949 a v Dívčím Hradu žije od roku 1950. Češtinu se nikdy pořádně nenaučila – sice česky rozumí, ale mluví jen řecky. Podle jejích příbuzných je to zřejmě tím, že žila jen pro rodinu a v té se mluvilo řecky. Neumí číst ani psát. V Řecku se její manžel živil pastevectvím, rodina pobývala v horách, chovala ovce a kozy. I v Dívčím Hradu pracovala Čarasová v zemědělství.

věk
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.