Pětašedesátiletý Jaromír Hanzlík 
si mezi nabídkami hodně vybírá

Pětašedesátiletý Jaromír Hanzlík
si mezi nabídkami hodně vybírá

17. 2. 2013

Patří mezi skutečné hvězdy českého filmu. Jaromír Hanzlík však ztvárnil i desítky rolí v televizi a sklízel mimořádné úspěchy také v Divadle na Vinohradech, kde působil téměř třicet let let. Populárnímu herci, jehož si starší diváci stále vybavují jako nesmělého mladého sympaťáka, tedy z rolí, které tak často hrál, je od soboty pětašedesát.

Hvězdou už od mládí

Rodák z Českého Těšína vyrůstal spíše s otcem, protože se rodiče rozvedli, když byly malému Jaromírovi tři roky. Otec byl v opeře, později kabaretiér, a matka byla asistentkou režie v televizi. Cesta k herectví proto u Jaromíra nebyla nijak nečekaná. Už jako osmnáctiletý měl na svém kontě role ve filmech jako Kočár do Vídně a Romance pro křídlovku. V roce 1966 byl přijat na DAMU, ale místo do školy nastoupil přímo do Divadla na Vinohradech, kde hrál od samého začátku velké úlohy, na které jiní herci museli léta čekat: Hamleta, Chlestakova, Cyrana z Bergeraku, Raskolnikova, Oidipa a další.

Postavy, na které se nezapomíná

Ve filmu se Hanzlík později proslavil třeba v Menzelových adaptacích Bohumila Hrabala. Vedle Postřižin také tragikomickou rolí ve Slavnostech sněženek. Častou partnerkou na jevišti, ve filmu i na televizní obrazovce mu byla Daniela Kolářová, s níž vytvořil oblíbenou hereckou dvojici (Slasti otce vlasti, Taková normální rodinka, Noc na Karlštejně, Léto s kovbojem).

V televizi si zahrál v mnoha seriálech, například Nemocnice na kraji města, Sanitka, Cirkus Humberto a v nedávné době v Pojišťovně štěstí. Z posledních let je znám také z televizního cyklu Úsměvy, ve kterém zpovídá své přátele a kolegy.

Faktem však je, že dříve se objevoval ve filmu a na televizních obrazovkách mnohem častěji. Zájem by o něj mezi filmaři byl i nadále, ale Hanzlík se před časem nechal slyšet, že by se filmu věnovat chtěl, jenže... „Nabídky, které dostávám, jsou tak blbé, že radši budu sedět doma, než dělat takové blbosti.“

Zase v Sanitce. Teď s Dagmar Havlovou

Už ztratil chuť objevovat se v seriálech, názor však změnil, když byl osloven, aby si coby doktor Jandera zahrál v pokračování seriálu Sanitka, který si v 80. letech získal mezi televizními diváky velkou popularitu. Novou Sanitku, kterou má letos odvysílat Česká televize, natočil režisér Filip Renč a podle dosavadních informací je plná akčních cen. Jenže i první série stará tři desetiletí byla hodně rozpohybovaná.

„Pravda je, že na tehdejší dobu byla natočena průlomově, v tempu a pohybu. To je už ale dneska běžné. Takže základ úspěchu tkví v dobře napsaných postavách,“ složil Hanzlík hold zesnulému autorovi Sanitky Jiřímu Hubačovi. Scénář druhé řady seriálu napsal Hubačův syn Ivan. Právě na něj totiž Jiří Hubač převedl svá autorská práva. Pro diváky vítanou zajímavostí budu i to, že druhou seriálovou ženou Jaromíra Hanzlíka, tedy doktora Jandery, bude lékařka v podání Dagmar Havlové.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.