Je jasno: předdůchody
budou pro všechny

Je jasno: předdůchody
budou pro všechny

23. 2. 2012

Takzvaný předdůchod, tedy možnost odejít do penze za výhodnějších podmínek než v současnosti, bude platit pro všechny profese bez výjimky. Zaměstnavatelé přitom původně prosazovali, aby byly předdůchody omezeny jen na nebezpečná nebo namáhavá povolání.

„Předdůchody budou dojednávané v kolektivních smlouvách mezi zaměstnavateli a zaměstnanci,“ řekl jeden z účastníků jednání mezi ekonomickými ministry a odbory, který si podle ČTK nepřál být jmenován.

Právě zaměstnavatelé budou lidem na předdůchody přispívat. „Výše příspěvků bude diferencovaná, záleží na konkrétní kolektivní smlouvě,\" uvedl zdroj.

Za občany, pokud si to dohodnou ve smlouvě, by tak mohl šetřit zaměstnavatel na zvláštní účet u penzijního fondu předem stanovenou částku. Zdravotní pojištění bude za „předdůchodce“ platit stát, zaměstnavatelé si budou moci započítat příspěvek na předdůchody jako nákladovou položku odečitatelnou z daní.

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní, ovšem s penzí vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. To u předdůchodů nebude. Předdůchody totiž budou vypláceny z toho, co budou mít lidé shromážděno v doplňkovém penzijním spoření.

O předdůchod bude možné požádat až pět let před dovršením důchodového věku, ale pouze za předpokladu, že bude mít člověk naspořené dostatečné prostředky. Jeho minimální měsíční výše bude třicet procent průměrné měsíční mzdy. Doba strávená v předdůchodu se nebude započítávat do rozhodného období, z něhož se berou v potaz výdělky pro výpočet starobní penze. To znamená, že lidé nebudou muset platit sociální pojištění a nebude se jim krátit nárok na výši důchodu.

Podle nedávno schváleného zákona by se měl postupně prodlužovat věk pro odchod do důchodu. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech. Důchodový věk se totiž bude podle novely oddalovat každému ročníku o dva měsíce.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.