Pařížanky zase mohu po dvou
stoletích legálně nosit kalhoty

Pařížanky zase mohu po dvou
stoletích legálně nosit kalhoty

16. 2. 2013

Může se to zdát kuriózní, ale až teprve nyní francouzské ministerstvo pro práva žen oficiálně uznalo, že Pařížanky skutečně mají právo oblékat se jako muži, tedy nosit kalhoty. Nařízení, které jim to zakazovalo, pocházelo z roku 1800, napsala agentura AFP.

Na interpelaci jednoho senátora ministerstvo pro práva žen prohlásilo, že nařízení prefekta zakazující ženám nosit kalhoty je neslučitelné se zásadami rovnosti mezi ženami a muži, jaké stanoví ústava.

V dokumentu z roku 1800 se nařizovalo, že každá žena, která se chce obléknout jako muž, se musí dostavit na policejní prefekturu, která jí k tomu vydá povolení.

Zákaz z roku 1800 se sice příliš nedodržoval, ale zároveň nebyl zrušen přes četné návrhy poslanců až do dnešních dnů, kdy ministerstvo pro práva žen rozhodlo o jeho neplatnosti. „Toto archaické nařízení symbolizovalo obavy z procesu emancipace žen v tehdejší společnosti,“ prohlašuje historička Christine Bardová.

Tyto obavy podle ní vysvětlují, proč byly ženské kalhoty dlouho považovány za tabu a teprve v 60. letech minulého století se staly běžnými zejména díky takovým módním domům, jako jsou Saint-Laurent či Courrèges. Jenže například hostesky letecké společnosti Air France musely čekat až do roku 2005, než měly právo nosit kalhoty.

„Kalhoty, praktická součást oblečení, byly symbolem mužské moci: odsud pochází rčení nosit kalhoty vyjadřující, kdo v rodině rozhoduje – a naopak sukně nebo šaty zdůrazňovaly zranitelnost ženy,“ dodává Christine Bardová.

kuriozity
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...