Yoko Ono: vizuální umělkyně,
ale i „ta, která rozbila Beatles“

Yoko Ono: vizuální umělkyně,
ale i „ta, která rozbila Beatles“

18. 2. 2013

Narodila se sice ve vysoce postavené aristokratické rodině, ale stejně by nikdo neočekával, že jednou bude mít fatální vliv na nejslavnější hudební skupinu všech dob. Dodnes jí mnozí milovníci Beatles nemohou přijít na jméno: Ta za to může, to Yoko Ono rozbila fenomenální Beatles!

Stalo se to tak. Na podzim roku 1966 se poprvé setkala s Johnem Lennonem a naprosto ho očarovala. Její osobní kouzlo Lennona natolik pohltilo, že prohlásil: „Teprve s ní jsem poznal, co je to láska.“ O dva roky později se Lennon rozvedl s manželkou Cynthií a poté se v roce 1969 s Yoko Ono oženil. A tenhle rok se pak stal pro skupinu Beatles kritický. John Lennon začal na nahrávání vodit Yoko Ono, proti čemuž protestoval hlavně Paul McCartney. O rok později se Beatles oficiálně rozpadli...

Přispěla na poctu Václavu Havlovi

Když pět ran z revolveru vyšinutého fanouška ukončilo v roce 1980 život Johna Lennona, stála mu Yoko Ono po boku. Jedna z nejslavnějších vdov světa od té doby opečovává odkaz uctívané ikony. Sama je ale také hudebnicí a především velmi svébytnou umělkyní. Drobné energické Japonce nejsou lhostejná ani lidská práva či politika, často je jí slyšet. Ve svých aktivitách Ono neustává ani v 80 letech, kterých se v pondělí dožívá.

V poslední době vystoupila například na podporu vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot, jimž loni na podzim udělila mírovou cenu LennonOno. Orodovala za propuštění barmské disidentky Su Ťij z vězení, brojila proti válce v Iráku, angažuje se v boji proti chorobě AIDS i za práva gayů. Ono se spolupodílela také na financování výroby tapiserie, která byla zhotovena pro pražské Letiště Václava Havla jako pocta českému exprezidentovi. 

Osobně i v pražském Museu Kampa

Ať už by ale udělala cokoli, faktem je, že soudržnosti Beatles rozhodně nepomohla. Její silný vliv na Lennona je stále předmětem diskusí. Byla mu inspirací, či ho spíše využívala? Hudební kritici tuto extravagantní ženu neměli moc rádi. Na Johnových úspěších se prý pouze přiživovala, a to halekáním do společných písní, v lepším případě  „podkládáním vokálem“. Mnohem větší pozornost budí počiny Ono na poli vizuálního umění.

Pracuje s různými médii, využívá možností fotografie, filmu, instalace i zvukových záznamů. Už v 60. letech, ještě před seznámením s Lennonem, realizovala několik happeningů a performancí. Díla někdejší členky hnutí Fluxus bývají hodnocena jako  „mimořádně hluboká“, jindy zase jako  „zjevně absurdní“, někdy jako obojí zároveň. V roce 2003 Ono osobně představila průřez svým dílem s názvem Women´s Room i v pražském Museu Kampa.

Známé je například představení Cut Piece z roku 1964, kdy si sedla na pódium a vyzvala publikum k odstřižení kousku svých šatů pro někoho blízkého. Ono šokovala dílem Nutopie vytvořeným ze 100 rakví, na nichž byly jako symbol míru olivové ratolesti. Plakáty s obnaženou zadnicí vnímala zase jako  „oslavu lidskosti“. Když po jednom koncertě začala vytrhávat stránky z bible a rozdávat je divákům, vysvětlila: „Šířila jsem slovo boží.“

V posteli proti válce ve Vietnamu

Ono, narozená 18. února 1933 v Tokiu, se poprvé provdala za klavíristu Tošiho Ičijanagiho. Poté následoval svazek s americkým filmařem Anthonym Coxem, z něhož se narodila dcera Kjoko (1963). S Lennonem, který byl o sedm let mladší, se potkala v roce 1966 v londýnské galerii Indica. Zpěváka tam upoutal exponát: žebřík až ke stropu, kde si návštěvník mohl pomocí lupy přečíst jediné slovo: ANO. „Pobavilo mě to, kdyby tam bylo něco jako polib mi prdel, šel bych rovnou pryč,“ řekl Lennon.

Médii sledovaný pár byl sezdán v roce 1969 na britském konzulátu na Gibraltaru: stylově, oba v bílém. Kromě společného muzicírování se Ono s Lennonem zapojili do mírového hnutí. Proslulými se staly například jejich tiskové konference pořádané přímo v postelích hotelových pokojů, jimiž protestovali proti válce ve Vietnamu. Na jedné z těchto Bed-In akcích vznikla v roce 1969 i slavná píseň Give Peace A Chance (Dejme šanci míru).

Aby se otcova duše převtělila do syna... 

V roce 1975 se Lennonovým konečně narodilo vymodlené dítě. Chlapec dostal jméno Sean Taro Ono Lennon. Na svět přišel v den 35. narozenin svého otce (9. října), čemuž se Ono rozhodla napomoci císařským řezem. Podle staré hinduistické pověry se totiž duše otce po jeho smrti převtělí do syna narozeného v ten samý den. Sean zdědil hudební nadání, s kapelou IMA se například podílel na matčině kritikou příznivě přijatém albu Rising z roku 1995.

Ještě s Lennonem spolupracovala Ono na několika albech. Tím asi nejkontroverznějším, a to především díky obalu, na němž byli oba nazí, bylo Unfinished Music No. 1: Two Virgins (1968). Pod hlavičkou kapely The Plastic Ono Band vydali několik úspěšných alb, pod těmi dalšími je Ono podepsána už sama. Z posledních let mezi ně patří Blueprint For A Sunrise (2001), Yes, I'm A Witch (2007), Between My Head And The Sky (2009) či YOKOKIMTHURSTON (2012).

Beatles umělci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%