Světáci, Bílá paní, Noc na Karlštejně... 
Točí mistr zábavy Zdeněk Podskalský

Světáci, Bílá paní, Noc na Karlštejně...
Točí mistr zábavy Zdeněk Podskalský

18. 2. 2013

I kdyby režisér a scenárista Zdeněk Podskalský nenatočil nic jiného než Světáky, zapsal by se nesmazatelně mezi přední osobnosti českého filmu. Jedna z nejlepších komedií celé tuzemské historie se Podskalskému, který se narodil 18. února 1923, takže by právě slavil devadesátiny, povedla skvěle. Možná i proto, že parádní dialogy opepřovali i herci přímo na place

Jestli vás něco napadne, řekněte to

Film vznikl v roce 1969, tedy vlastně na poslední chvíli před začátkem tuhé normalizace. „Zdeněk Podskalský správně tušil, že je to na dlouho jedna z posledních možností, jak natočit dobrou komedii. A tak si nás herce zavolal a řekl: Jestli vás napadne cokoliv, o čem byste si mysleli, že filmu pomůže, řekněte to, když to bude dobrý, já to vezmu!" vzpomínala na výbornou atmosféru při natáčení nedávno zesnulá Jiřina Jirásková, dlouholetá Podskalského životní partnerka.  

Herci se opravdu snažili a díky jejich nápadům se tak ve Světácích objevilo ještě víc nezapomenutelných dialogů, než jich bylo v původním scénáři.

Zachoval se jako gentleman

Jméno rozšafného a bonvivánského Zdeňka Podskalského je dodnes synonymem veselí, vtipu a vkusného humoru. Podskalský vytvořil osobitý typ zábavy, který divákům servíroval v desítkách filmů a televizních pořadů sahajících od satiry přes rozverné veselohry až po crazy-komedie. Z jeho filmů patří k nejznámějším vedle zmíněných Světáků snímky Noc na Karlštejně, Trhák, Ženu ani květinou neuhodíš, Kam čert nemůže, Bílá paní, Ta naše písnička česká či Drahé tety a já. 

Jedním z tradovaných omylů je to, že režíroval i výbornou komedii Kulový blesk. Skutečnost je však jiná. Podskalský byl uveden jen v titulcích spolu s tehdy začínajícím režisérem Ladislavem Smoljakem. Po letech na to zavzpomínala Jiřina Jirásková: „Panu Smoljakovi se tehdy moc nevěřilo jestli sám zvládne natočit svůj první film. A tak k sobě dostal zkušeného Zdeňka Podskalského, který měl na zdar díla aktivně dohlížet. Zdeněk ale vzal svou roli jako gentleman a nechal mladšímu talentovanému kolegovi zcela volnou roku.

Silvestry, kabarety i vyprávění

Výraznou stopu zanechal Podskalský i v  televizi, kde natočil přes dvě stovky pořadů. Byl spoluautorem televizních silvestrů, Kabaretu u dobré pohody a pořadu Možná přijde i kouzelník nebo řady pásem a inscenací. Mnohokrát vystupoval také před kamerou, a to jako vtipný diskutér a moudrý, charismatický vypravěč.

Podskalský vystudoval estetiku, sociologii, psychologii a divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, Filmovou fakultu Akademie múzických umění v Praze a Vysokou filmovou školu v Moskvě. Působil nejprve jako televizní režisér a scenárista, do roku 1991 byl zaměstnancem Filmového studia Barrandov.

Koňak na hřbitově v Malenicích

Uznávaný režisér a herečka Jiřina Jirásková trávili hodně času na chalupě v pošumavský Malenicích. Když on v sedmdesáti letech zemřel, našel na tamním hřbitově místo posledního odpočinku. Kousek vedle jeho hrobu spočinul později i Podskalského kamarád Jiří Pleskot, shodou okolností první manžel Jiřiny Jiráskové.

Herečka pak podle svých slov navštěvovala na hřbitově oba pány. Na konci roku přicházela i s lahvičkou dobrého koňaku: Nalila jsem každému z nich jejich oblíbeného panáčka, vyprávěla o svém vztahu k oběma svým životním partnerům. Dnes už ale na malenickém hřbitově odpočívá i ona.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.