Odešel archeolog Karel Valoch, 
odborník na osídlení Moravy

Odešel archeolog Karel Valoch,
odborník na osídlení Moravy

18. 2. 2013

Česká archeologie utrpěla těžkou ztrátu – ve věku 92 let zemřel v sobotu světově uznávaný odborník Karel Valoch. Zabýval se nejstarším osídlením Moravy a 63 let pracoval pro Ústav Anthropos Moravského zemského muzea v Brně. Založil ho archeolog a jeskynní badatel Karel Absolon (1877–1960), přičemž Valoch byl jeho posledním žijícím žákem a také spolupracovníkem.

Do dějin archeologie se Valoch zapsal několika velmi významnými počiny. Navázal na práci profesora Absolona, objevitele Věstonické venuše. Oba se zabývali paleolitem, tedy starší dobou kamennou. Té je zasvěcen i brněnský Pavilon Anthropos, který mapuje nejstarší dějiny lidstva. V jeskyni Kůlna v Moravském krasu Valoch objevil a popsal pozůstatky neandertálců. Při výzkumu v místě, kde byla postavena v Brně-Bohunicích panelárna, našel pozůstatky, které mu umožnily popsat novou paleolitickou kulturu. Věda ji zná pod označením bohunicien, které získala podle městské části.

Stejně významný byl jeho výzkum na Stránské skále v Brně, kde objevil předměty svědčící o nejstarším osídlení Moravy v době před 600 tisíci lety lidmi heidelberského typu. Našel jeden z nejstarších dokladů o využívání ohně v Evropě předchůdci současných lidí.

Valoch byl známý svojí rozsáhlou publikační činností. Jeho celková bibliografie čítá 361 položek. K nejznámějším patří zpracování poznatků o paleolitu a mezolitu pro Pravěké dějiny Moravy, které vyšly v roce 1993.

archeologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.