Národní muzeum zahájilo
výstavu „ďábelských“ kuší

Národní muzeum zahájilo
výstavu „ďábelských“ kuší

24. 2. 2012

Výstava „ďábelských zbraní středověku“ čili kuší byla zahájena pod titulem Arma Diaboli v Nové budově Národního muzea v Praze a potrvá až do 1. května. Více než stovka výjimečných exponátů pochází z období 15. až 18. století.

Tematika kuší a střelců je návštěvníkům představena prostřednictvím rozmanitých archeologických, umělecko-řemeslných i výtvarných památek. Mezi vystavenými předměty jsou unikátní exempláře: gotické malované štíty z 15. století, nejstarší dochované kuše nebo hroty střel s rytou či inkrustovanou výzdobou, které jsou českou raritou. Na své si tak přijdou milovníci vojenské historie, uměleckého řemesla i romantiky dávných dob.

Přepychově zdobené kuše a luxusní trofeje pro „krále střelce“ přibližují návštěvníkům urozenou společnost doby renesanční. Ta holdovala světským radovánkám, honům a střeleckým soutěžím, kdy se kuše, původně „ďábelská“ smrtící zbraň, proměnila v nástroj kratochvíle a sportovního zápolení.

Výstava ve zkratce připomíná i patrona střelců, římského mučedníka svatého Šebestiána, a vypodobením na malovaném terči patrně nejznámějšího střelce z kuše - Viléma Tella.

„Výstava o kuších není jen ohlédnutím za osudy jednoho lidského vynálezu, historií lidského důvtipu a řemeslného umu. Připomíná chmurné i slavné dějiny středověkého válečnictví, včetně husitství,“ uvedl na vernisáži autor výstavy Vladimír Brych. Na výstavě Arma Diaboli se tak návštěvník dozví více i o konstrukci, typovém rozlišení a vývoji evropských kuší v průběhu staletí.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.