Emil Holub, slavný český cestovatel a badatel: Prospěti vědě a vlasti své

Emil Holub, slavný český cestovatel a badatel: Prospěti vědě a vlasti své

20. 2. 2013

Byl to člověk vzdělaný, pracovitý, s obrovskými ideály. V neuvěřitelně těžkých podmínkách shromažďoval geniální sbírky. Jako první zakreslil podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů a jako jediný vytvořil detailní etnografickou studii původních kmenů oblastí jižní Afriky. Stal se nejslavnějším českým cestovatelem a jeho výzkumy budily respekt po celé Evropě. „Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své,“ uvedl badatel a vlastenec Emil Holub.

Tisíce cenných exponátů

Když na následky malárie zemřel ve Vídni 21. února 1902, tedy před 111 lety, zanechal své vlasti tisíce cenných exponátů a mnoho odborných publikací i populárních cestopisů. Jeho etnografické práce jsou i důležitým pramenem studia historie Zimbabwe a Zambie, kde má ve městě Livingstone bustu.

„Přínos Emila Holuba k poznání dějin království Lozi v jižní a západní Zambii je neocenitelný,“ napsal ředitel livingstonského muzea V. K. Katanekwa. „Především informace o situaci v království v době po smrti krále Sepopa, na jehož dvoře Holub při své první cestě v polovině 70. let 19. století pobýval, jsou mimořádně důležité.“

Národní muzeum ho odmítlo

Emil Holub se narodil 7. října 1847 ve východočeských Holicích v rodině tamního lékaře. Na pražské univerzitě vystudoval medicínu a po získání doktorátu se v květnu 1872 vydal, díky finanční podpoře mecenáše Vojty Náprstka, do jižní Afriky, kde si založil lékařskou praxi a podnikl několik výprav do neprobádaného vnitrozemí. Z Afriky přivezl v roce 1879 řadu přírodnin a etnografik (na 30 tisíc sbírkových předmětů) a o pobytu vydal v roce 1880 cestopis Sedm let v Africe, který londýnský list The Times přirovnal k Darwinově Cestě přírodovědce kolem světa.

Také o své druhé cestě po jižní Africe vydal knihu a v roce 1891 otevřel ve Vídni velkou výstavu, která pak byla v následujícím roce přesunuta do Prahy (k převozu bylo třeba 72 vagonů). Po jejím skončení Holub nabídl exponáty Národnímu muzeu, to je ale odmítlo. Dnes jsou tedy součástí sbírek ve Vídni, Londýně, Petrohradě či Paříži, pražského Náprstkova muzea, ale také Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích.

objevitelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.