Češi často volí zimní dovolenou
na Slovensku. Nejen kůli ceně

Češi často volí zimní dovolenou
na Slovensku. Nejen kůli ceně

20. 2. 2013

Zimní sezona je v plném proudu. Češi se v posledních letech vrací k ověřeným a snadno dostupným destinacím. Jednou z nich je i Slovensko, kam v průběhu ledna loňského roku zavítalo více jak 22 000 Čechů. Podle zástupců tamního rekreačního střediska Thermal Park Vrbov slyší turisté zejména na skvěle upravené sjezdovky, moderní lyžařské areály, krásnou přírodu či termální prameny.

V roce 2011 tvořili čeští turisté necelých 7 % z celkového počtu návštěvníků Slovenska. To byl značný pokles oproti předcházejícímu roku (2010 - 16,7 % Čechů). Slovenský turismus prodělával krizi způsobenou přijetím eura, což pro řadu pravidelných návštěvníků představovalo automatické zdražení. Změna měny ale nezpůsobila výrazné zvýšení nákladů a tak se Češi opět pustili do objevování krás svých východních sousedů. Za rok 2012 byl přepokládaný nárůst českých turistů kolem 10 %.

Lyže, běžky či zimní turistika

Vysoké Tatry mají díky své geografické poloze lepší sněhové podmínky než tuzemské hory a jsou poměrně dobře dostupné. Několikahodinová cesta autem či vlakem se skutečně vyplatí. Dle statistik tatranských okresů Poprad a Kežmarok se zde v roce 2011 ubytovalo přes 61 000 českých turistů. Mezi nejnavštěvovanější lyžařské areály patří Starý Smokovec, Tatranská Lomnica či Štrbské Pleso. Nabízejí celodenní skipasy od 28 do 33 Eur, kilometry upravených sjezdovek a běžkařských tratí, lyžařské školky, půjčovny vybavení, moderní infrastrukturu a kompletní zázemí pro aktivní i pasivní sportovce v průběhu celé zimy.

Památky a relaxace

I ten, kdo není nadšeným lyžařem, si ze slovenské zimní nabídky zaručeně vybere. Milovníci historie a památek mohou navštívit například kostel svatého Egídia v Popradu nebo Evangelický artikulární kostel v Kežmarku. Relaxace chtiví turisté ocení velké množství geotermálních koupališť, aquaparků a lázní s celoročním provozem. Slovensko je skutečně termálním rájem, s více než 40 geotermálními areály vysoce přesahuje nabídku České republiky.

Sport a welness pod Vysokými Tatrami

I sebevětšího milovníka zasněžených svahů lyžování časem omrzí a dostaví se únava. Stačí spojit příjemné s užitečným a cestou ze sjezdovky se zastavit v některém z termálních koupališť. Do dvaceti kilometrů od Starého Smokovce a Tatranské Lomnice se nachází jedno z nejznámějších – Thermal Park Vrbov. Vstupné do rekreačního střediska stojí už od 5 eur, pokud se zastavíte pouze zregenerovat síly, postačí vám i jen několikahodinová návštěva. 

Kromě relaxace a uvolnění namožených svalů po celodenním lyžování mají geotermální prameny léčebné účinky. Pomocí balneoterapie, lázeňské léčebné metody, zde návštěvníci bojují s poruchami oběhového a trávicího systému, s nadváhou či léčí neduhy pohybového aparátu. Například geotermální voda používaná ve Vrbově má vysoký obsah hořčíku, vápníku a síry a je čerpána z hloubky 2 000 metrů.

Návštěvníkům je k dispozici 10 bazénů s příjemnou teplotou vody do 38 stupňů Celsia, moderní zázemí a řada doplňkových služeb. Během zimní sezony je zpřístupněno celkem pět bazénů včetně venkovních umožňujících koupání pod širým nebem. Pokud se přeci jen někomu zasteskne po monumentálních horských štítech, může se přímo z areálu pokochat nezapomenutelným výhledem na Vysoké Tatry.

cestování Slovensko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.