České rychlopísařky vládnou
ve filmu Láska všemi deseti

České rychlopísařky vládnou
ve filmu Láska všemi deseti

21. 2. 2013

Umíte psát na stroji rychle a všemi deseti? Pak je škoda, že vás neulovili filmaři. Populární francouzský herec Romain Duris totiž ztvárnil hlavní roli v retrokomedii Láska všemi deseti, která přijde do kin 21. února. Odehrává se ve Francii 50. let a vypráví o dívce (Déborah Françoisová), která se touží stát sekretářkou. K tomu však musí vyhrát soutěž v psaní na stroji – teprve pak by snad mohla získat srdce svého šéfa.

Snímek líčí přípravy na toto klání, vzájemné sbližování obou hrdinů a jejich proměňující se vztah. Přípravy totiž nejsou vůbec jednoduché a připomínají trénink vrcholového sportovce.

Film je zajímavý i proto, že vznikl za účasti nejlepších českých rychlopísařek. „Všechny světové šampionáty v záznamu a zpracování textů tohoto tisíciletí totiž vyhrála Česká republika. Když se ve Francii ani Belgii nenašlo dost hereček pro tyto role, obrátil se producent na nás. A tak se ve scénách soutěží v rychlopsaní na plátně objevily hned tři desítky českých dívek,“ řekl před projekcí Jaroslav Zaviačič, vicemistr světa v psaní na mechanickém stroji, trenér české reprezentace a exprezident organizace Intersteno, která světové soutěže pořádá.

Prosím, zpomalte, dámy …

Zároveň upozornil na českou specifiku – totiž před 50 lety vyvinutou výuku v psaní, která je doslova "školou hrou" podle Komenského. Což vzápětí jeho žačky předvedly. Podle Zaviačiče docházelo při natáčení ke komickým scénám, když filmaři závodnice z Česka museli opakovaně napomínat, ať nepíší tak rychle. Psaly totiž viditelně rychleji než hlavní hrdinka, která měla ve scéně závodu zvítězit.

Snímek natočil uznávaný režisér Régis Roinsard. Podle dramaturga společnosti Aerofilms Iva Andrleho je Láska všemi deseti poctou chytrým romantickým filmům poloviny minulého století. „Je hravá, noblesní, veselá a důvtipná. Odkazující a přesto originální,“ uvedl. Na tento film ho poprvé upozornila krátká zpráva v odborném tisku hlásající, že distribuční práva pro americký trh zakoupila firma The Weinstein Company, která podobným způsobem "objevila" film The Artist. Jeho hvězda Berenice Bejoová ztvárnila jednu z vedlejších rolí v Lásce všemi deseti.

Rekordmanky na stroji

Zaviačičova manželka Helena je mistryní světa v rychlopsaní. V roce 2003 na mistrovství v Římě dosáhla světového rekordu v hodnotě neuvěřitelných 928 čistých úhozů za minutu, tedy 15 a půl zásahů za vteřinu. Psaní na stroji či na počítačové klávesnici je na vrcholové úrovni sportovní disciplínou vyžadující profesionální přípravu. Soutěž trvá 30 minut a za každou neopravenou chybu se strhává 100 trestných úhozů. Příští světový šampionát bude v červenci v belgickém městě Gent. Češi jsou velcí favorité.

film premiéra
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.