Jste vyčerpaní a nevíte proč?
Na vině je nedostatek slunce

Jste vyčerpaní a nevíte proč?
Na vině je nedostatek slunce

21. 2. 2013

Cítíte se unavení, nevyspalí a rozmrzelí, aniž byste znali důvod? Na vině je dost možná nynější počasí. V Česku je totiž od začátku roku extrémně málo slunečního svitu! Za celý leden se slunce ukázalo průměrně jen na 20 hodin, což je pouze 43 procent délky svitu obvyklé pro toto období. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu pak za celý minulý týden svítilo slunce průměrně jen dvě hodiny.

Po příjemném prosinci trudný leden

V lednu obvykle svítí slunce více než 45 hodin, v únoru pak asi 73 hodin. Letošní první měsíc roku byl ale tak zatažený a na slunce chudý, že i ve Starém Městě u Uherského Hradiště a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo paprsků nejvíc, naměřili meteorologové jenom kolem 37 hodin slunečního svitu. Extrémní hodnoty pak vykazuje třeba Adršpach, kde za celý leden svítilo slunce méně než hodinu.

Přitom prosinec byl z hlediska množství slunce spíše nadprůměrný, takže letošní zima až tak depresivní není, upozornil meteorolog Martin Štros z Meteocentrum.cz. Dlouhodobé měsíční průměry kolísají na českém území mezi 50 hodinami v zimních měsících až po zhruba 200 hodin v červnu a červenci.

Lidský mozek jako fotobuňka

Délka slunečního svitu výrazně ovlivňuje lidskou psychiku, v severských zemích jsou například mnohem častější takzvané zimní deprese. Náš mozek, tedy jeho část, funguje jako fotobuňka,“ řekl psychiatr Jan Cimický s tím, že po dlouhé zimě jsou lidé vyčerpaní, nesoustředění, objevují se u nich poruchy spánku, bolesti hlavy a celkový útlum.

Lidem citlivým na nedostatek slunečního světla odborníci doporučují pořídit si speciální lampu s intenzivním bílým světlem, normální žárovka nestačí, nebo vyjet za sluncem do jižních států.


Slunce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.