Vězeňské mundúry, uniformy dozorců.
Anebo třeba Kajínkovo lano...

Vězeňské mundúry, uniformy dozorců.
Anebo třeba Kajínkovo lano...

21. 2. 2013

Chcete vidět lano, které použil vězeň Jiří Kajínek v roce 2000 při útěku na svobodu z do té doby nepokořené mírovské pevnosti? Nahlédnout do života vězňů v jedné z nejtěžších káznic v zemi, Mírova, můžete v muzeu v Zábřehu na Šumpersku. V expozici na vás čekají nejen vězeňské mundúry, uniformy dozorců, ale i autentické zabavené věci tamních trestanců. Výstava, která potrvá do 4. dubna, přibližuje historii mírovské káznice od jejího vzniku v roce 1858.

Jsou tu třeba uniformy vězeňských strážců, dnes vězeňské služby, ale například i jejich čepice z doby okupace, nebo oděvy vězňů. Nechybí ani vybavení jako zámky či katrové klíče,“ řekl kurátor výstavy Zdeněk Doubravský. Největší pozornost návštěvníků přitahuje proslulé Kajínkovo lano spletené z prostěradel zakončené kotvou vyrobenou z části postele. Muzeum přitom na výstavu získalo i snímky pořízené hned po jeho útěku, které dokládají, jak lano při svém útěku ukotvil.

Mírovská věznice patří mezi nejstarší káznice v zemi, první vězeň prošel její branou v září 1858. Jmenoval se Přibyl, ale proč si šel do cely sednout, se v historických záznamech nedochovalo. Hrad, ve kterém věznice sídlí, byl založen v polovině 13. století.

výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.