Nagano 1998: nic lepšího 
náš hokej nikdy nezažil!

Nagano 1998: nic lepšího
náš hokej nikdy nezažil!

23. 2. 2013

Bylo to zatím nejúžasnější vystoupení našich sportovců v historii samostatné České republiky. Hokejový turnaj v Naganu 1998 překonal i obrovskou fanouškovskou euforii, kterou vzedmuli o dva roky dříve v Anglii čeští fotbalisté, když se dostali do londýnského finále mistrovství Evropy a získali stříbrné medaile. Hokejisté ovšem vybojovali fantastické zlato, navíc na olympiádě a navrch ještě na skutečně dosud nebývalém „turnaji století“.

V Naganu totiž poprvé v historii nastoupili nejlepší hráči planety včetně hvězd z NHL, neboť slavná zámořská soutěž poprvé v dějinách přerušila svůj nabitý program. Český tým senzačně prošel do finále, kde před patnácti lety, 22. února 1998 porazil Rusko 1:0 a získal tak pro naše barvy první olympijské hokejové zlato.

Hospody měly po ránu nabito

Olympijský turnaj paralyzoval téměř celou republiku: kvůli časovému posunu se chodilo pozdě do práce, hospody a bary byly už po ránu nacpané k prasknutí, ve školách se místo výuky sledovala televize a po návratu hokejistů byla celá Praha na nohou. Cestou z letiště vítaly „zlaté hochy“ desetitisíce fanoušků, monstrózní oslavy vyvrcholily na Staroměstském náměstí. Hokejisty hned po příletu přijal na zahradě svého domu i tehdejší prezident Václav Havel. 

Z naganského kádru dosud hraje osm hokejistů v čele s jedenačtyřicetiletým fenomenálním Jaromírem Jágrem, ostatní již ukončili kariéru. Jeden z hlavních strůjců naganské senzace, kouč Ivan Hlinka zahynul v roce 2004 při autonehodě.

„Vítězství na olympijských hrách v Naganu před patnácti lety je největším úspěchem českého hokeje v celé jeho historii,“ uvedl prezident svazu Tomáš Král. „Věřím, že se dočkáme i dalších zlatých olympiád, ta naganská však navždy zůstane první, a tedy nejpamátnější.“

Jak se šlo do finále

Do Japonska neletěli Češi jako kandidáti na první příčku. Výběr trenérů Ivana Hlinky a Slavomíra Lenera, kteří jedenáct hráčů z NHL v čele s Dominikem Haškem a Jaromírem Jágrem doplnili dvanácti hokejisty z Evropy, vstoupil do turnaje po pouhých třech společných trénincích výhrou 3:0 na Finskem. Po vítězství 8:2 nad Kazachstánem následovala prohra 1:2 s Ruskem, jež Čechy odsunula na druhé místo ve skupině. Čtvrtfinále proti USA jsme díky vynikajícímu výkonu brankáře Haška vyhráli 4:1. Semifinálové drama s velkým kandidátem na zlato Kanadou rozhodly po nerozhodném výsledku 1:1 až samostatné nájezdy, v nichž uspěl pouze Robert Reichel. Ve finále Češi díky trefě Petra Svobody porazili Rusko 1:0 a po čtyřech olympijských stříbrech i bronzech si konečně zajistili zlato!

„Už neexistuje nikdo silnější, koho bychom ještě mohli porazit. Máme nejlepší hokejový tým na celém světě,“ řekl po finále Vladimír Růžička, mistr světa z roku 1985 a v 34 letech nejstarší hráč týmu. 


Výstava o triumfu  
„zlatých hochů“

V prostorách pražské Národní galerie ve Veletržním paláci si mohou fanoušci v neděli prohlédnout výstavu fotografií a originálních předmětů z Nagana. Poté bude výstava, už bez zapůjčených exponátů, od 25. února do 17. března přístupná v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. V dalších měsících se objeví při Českých hokejových hrách v Brně nebo na stadionech různých extraligových klubů.

hokej
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%