Prvorepublikový humor, kuplety, 
scénky a popěvky na novém CD

Prvorepublikový humor, kuplety,
scénky a popěvky na novém CD

23. 2. 2013

Milovníky prvorepublikové zábavy zřejmě potěší nové CD s nahrávkami tehdejšího humoru. Jára Pospíšil, Ferenc Futurista, Jára Kohout, Jindřich Plachta, Vojta Merten a další hvězdy předválečných filmů a kabaretů hrají a zpívají na archivních nahrávkách, které sestavil sběratel Gabriel Gössel. Album nazvané Pojď jen blíž, uvidíš... právě vydal Radioservis.

Obsahuje 25 originálních veselých písniček a zvukových reklam z let 1927 až 1943. Drtivá většina interpretů, kteří jsou na tomto kompaktním disku zastoupeni, patřila ve dvacátých a třicátých letech minulého století k častým a vítaným hostům zábavních pořadů tehdejšího Radiojournalu. Proto celému albu dominuje rozverná nálada přecházející někdy až do lidové dvojsmyslnosti.

„Takové více či méně povedené kuplety, scénky a popěvky, jejichž primárním účelem byla záruka snadného výdělku pro jejich vydavatele, sekundárním pak laciná popularita pro jejich interprety, přinášely v souladu s vkusem široké veřejnosti gramodesky všech gramofonových firem v Československu,“ uvedl Gössel na přebalu. Podle něj se však dnešní posluchačstvo těchto letitých nahrávek s milosrdným odstupem mnoha desítek let nemusí nad jejich úrovní zrovna dvakrát pohoršovat. V pomyslné soutěži s masovou produkcí podobných žánrů, útočících dnes na posluchače a diváky ze všech možných médií a zdrojů, některé z nich kupodivu obstojí se ctí.

Platí to především pro reklamní snímky prokládající „povedené taškařice“ v podání Ference Futuristy, Jindřicha Plachty a dalších někdejších hvězd pražských či brněnských operetních divadel a kabaretů.


retro
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.