Svatopluk Beneš, poslední
z elegánů stříbrného plátna

Svatopluk Beneš, poslední
z elegánů stříbrného plátna

24. 2. 2013

Svého času platil Svatopluk Beneš za největšího elegána stříbrného plátna. Šarmantní herec a lamač ženských srdcí, od jehož narození uplynulo 24. února 95 let, přitom odjakživa toužil být komikem. Ze škatulky romantických milovníků, ale i světáků a lehkomyslných hejsků se však dostal až ve zralém věku. Svůj mistrně dávkovaný suchý humor uplatnil zejména na jevišti Městských divadel pražských (MDP), kde strávil čtyřicet let.

Milovník i nadporučík

S herectvím začínal rodák z Roudnice nad Labem již jako šestnáctiletý, během studia pražské konzervatoře, kdy zaskakoval v Národním či Stavovském divadle. Už tehdy se také objevil ve filmu, kde debutoval v roce 1934 ve snímku Svatopluka Innemanna Hudba srdcí.

První milostnou scénu si Beneš zahrál jako jedenadvacetiletý ve filmu Ohnivé léto, a to s tehdy už velmi populární Lídou Baarovou. „Měl jsem hroznou trému, když jsem ji měl políbit do výstřihu. Ale Lída mi řekla: Jenom se neboj a pořádně mě bafni. Tak jsem to udělal,“ líčí nezapomenutelný zážitek jeden z mála herců, který Baarovou nezavrhl ani v jejím těžkém období. Ve vykonstruovaném procesu v roce 1946 dokonce vystoupil Beneš jako jeden z korunních svědků její obhajoby.

Následovaly další snímky, v nichž tento urostlý elegán mohl uplatnit svůj šarm, například Pohádka máje, Noční motýl, Hostinec U Kamenného stolu či Dobrý voják Švejk (1957), kde ztvárnil nezapomenutelného nadporučíka Lukáše po boku Rudolfa Hrušínského.

Být hercem je řehole

Benešových divadelních i filmových partnerek bylo mnoho, ale jak sám přiznává, byl spíše milovníkem na plátně než v životě. Výjimkou z tehdejších hvězd, s níž Beneš jistou dobu žil, byla Adina Mandlová. „Ale bylo to krátké. Adina byla o osm let starší a velmi mi imponovala,“ poznamenal Beneš. Se svou manželkou Boženou byl více než půl století a narodily se jim dvě děti.

I na jevišti vytvořil Beneš desítky rolí a divadlo pověsil na onen pověstný hřebík až v roce 1990. Ze stříbrného plátna ale dočista nezmizel, naposledy se před kamerou objevil v roce 2003 v dramatu Želary, v němž si držitel Ceny Thálie za celoživotní dílo zahrál poprvé ve filmu s další legendou Zitou Kabátovou.

Kromě opojných úspěchů zažil i těžké chvíle. „Být hercem to také znamená stanout zlomen vlastní bolestí tváří v tvář publiku, a přesto nedat najevo svůj stav. Hrát a přitom mít na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal,“ napsal ve vzpomínkové knize Být hercem.

Svatopluk Beneš zemřel 27. dubna 2007 v 89 letech ve Vinohradské nemocnici po dlouhé nemoci, kvůli které byl poslední čtyři roky upoután na lůžko.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.