Češi jako první vypočítali
dráhu tělesa u Čeljabinsku

Češi jako první vypočítali
dráhu tělesa u Čeljabinsku

26. 2. 2013

Vědci z Akademie věd ČR jako první a prozatím jediní na světě publikovali přesné výpočty dráhy letu meteoritu, který před více než týdnem dopadl v okolí uralského Čeljabinsku. Ruští odborníci mezitím podle agentury DPA oznámili nález dalších více než sta úlomků kosmického tělesa.

Vědci z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově v čele s Pavlem Spurným při své práci použili sedm videozáznamů pádu, které byly přístupné na internetu a byly vhodné pro určení zeměpisných souřadnic.

„Tímto celosvětovým úspěchem naši astronomové navázali na tradici započatou již v padesátých letech minulého století,“ uvedl Astronomický ústav Akademie věd ČR v tiskové zprávě. Poprvé v historii byl tehdy fotografován pád meteoritu, spočítána jeho dráha ve sluneční soustavě, v atmosféře Země i místo dopadu.

Z výpočtů vyplývá, že pozorovaná dráha čeljabinského meteoritu byla dlouhá 254 kilometrů a že těleso bylo poprvé zachyceno ve výšce necelých 92 kilometrů nad zemským povrchem. O jedenáct sekund později se v 32kilometrové výšce začalo rozpadat, čímž se výrazně zvýšila plocha vystavená atmosféře, takže odpařování narostlo a objekt byl na krátkou dobu jasnější než slunce.

Největší úlomek o velikosti kolem půl metru a hmotnosti 200 až 500 kilogramů dopadl do jezera Čerbakul, jehož led v rychlosti asi 150 metrů za sekundu prorazil. Rusové tuto část prozatím nenašli.

astronomie meteority
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...