Haškův žulový portrét 
je „geneticky upraven“

Haškův žulový portrét
je „geneticky upraven“

26. 2. 2013

Práci na osmnáctitunovém žulovém portrétu spisovatele Jaroslava Haška právě dokončil sochař Radomír Dvořák. Netradiční pomník složený z osmi částí se teď rozebere a na hladké vnitřní stěny kameník vyseká citát z Haškova nejslavnějšího díla Osudy dobrého vojáka Švejka v deseti jazycích. Památník bude představen ve volném terénu poblíž Lipnice nad Sázavou 27. dubna v předvečer Haškových nedožitých 130. narozenin.

Haškův žulový portrét bude odhalen v rozloženém stavu. „Sejmeme segment levého oka, položíme na louku a úhlopříčně také část temene hlavy, aby si lidé mohli přečíst, co Hašek nosil v hlavě,“ uvedl Dvořák.

Sochař začal Haškův portrét nesoucí grafický rukopis vytvářet v lomu u Dolního Města v září 2011. Neodpovídá prý přesně spisovatelově podobě, hlavně bylo třeba potlačit Haškův špičatý nos. „Je to geneticky upravený portrét Jaroslava Haška s nosem jeho vlastní manželky prostřednictvím vnuka Richarda,“ řekl s úsměvem Dvořák.

Monument vysoký 2,65 metru ponese název Hlava XXII podle slavného protiválečného románu amerického spisovatele Josepha Hellera. „Literární kritici prý Hellera po vydání románu upozornili na to, že se dostal blízko ke Švejkovi. V pokračování Hlavy XXII, románu Zavíráme, Heller nechal svého hrdinu se Švejkem debatovat,“ vysvětlil souvislosti Dvořák.

Hašek v Lipnici nad Sázavou strávil poslední část života. V hostinci U České koruny napsal tři ze čtyř dílů svého proslulého románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Na lipnickém hřbitově je spisovatel pohřben, v obci je také Haškovo muzeum.

socha
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.