Divadelní zákulisí

Divadelní zákulisí

27. 2. 2013

Před časem jsem přemýšlela o tom, co nabídnout našim seniorům nevšedního. Zkusila jsem napsat do divadla Moravskoslezského v Ostravě, kde jsem žádala o možnost exkurze. Po čase jsem obdržela kladnou odpověď. Datum a čas byl domluvený. Zájemci ze strany seniorů zajištěni. Můžeme jet.

U divadla se nás schází 25 seniorů. Vyzvedává si nás provozní náměstek. Exkurze začíná. Náš průvodce, opravdový znalec, nás provází vším, co je jen trošku možné. Hned na začátku máme štěstí. Právě se začínají uklízet kulisy ke hře Lohengrin. Polystyrenové koule, které jsou zavěšené na celém pozadí jeviště. Jejich „úklid“ do speciálních beden je úžasný zážitek. Sehranost technických pracovníků je perfektní. Máme možnost jít i přímo na jeviště. Tam vidíme mimo jiné i místo pro nápovědu. Žádná budka jako kdysi. Obyčejná židle v rohu za oponou.

Při návštěvě orchestřiště jde mnohým z nás mráz po zádech. Když si uvědomíme, jak z tohoto celkem malého prostoru vychází nádherné a velice známé světové melodie, skoro zapomínáme dýchat. Sedíme na židlích muzikantů a s nadšením posloucháme zajímavé vyprávění našeho průvodce. Dozvídáme se tolik neznámých informací.

Další cesta vede na točnu. Opět zajímavé místo. Jsme upozorněni na to, ať dáváme při chůzi pozor, kam šlapeme. Snažíme se. I když někteří senioři jsou o holi či s berlemi, nemáme žádný problém. Před odchodem ze zákulisí už vidíme na jevišti místo koulí zcela něco jiného. Kulisy k večernímu představení. Při návštěvě nahrávacího studia se dovídáme, jak je kvalitní. Prý mnohem lepší, než nahrávací studium v našem rozhlase. Využívají jej nejen naši, ale i zahraniční zájemci. Poslední cesta vede do zkušebny. Několikrát jsme zde už byli i na divadelním představení. Je určeno jen několika málo lidem, takže působí „domácím dojmem“. Probíhají tu veškeré zkoušky divadelních představení.

Divadlo A. Dvořáka v Ostravě je opravdu velice hezké a zajímavé. Jsem ráda, že jsem se s našimi seniory mohla podívat i tam, kam se běžný návštěvník divadelních představení nedostane.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.