Na Febiofest přijedou
další filmové hvězdy

Na Febiofest přijedou
další filmové hvězdy

27. 2. 2013

Britský producent a "otec" Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře Jeremy Thomas, stvořitel filmových Beatles Richard Lester a polský herec, režisér, scenárista i pedagog Jerzy Stuhr převezmou na Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Oznámil to prezident tohoto mezinárodního filmového festivalu Fero Fenič. Jmenovaní tak doplní americkou herečku Geraldine Chaplinovou, která stejné ocenění převezme v závěru přehlídky.

Jubilejní 20. ročník se uskuteční od 14. do 22. března v Praze a bude pokračovat ve všech krajských městech. Thomas převezme Kristiána při zahájení v multikině Cinestar Anděl před projekcí filmu Kon-Tiki nominovaného na Oscara. Snímek mapuje plavbu Thora Heyerdahla z Peru do Polynésie, kterou roku 1947 uskutečnil na voru vlastní výroby.

"Dalšími zahajovacími tituly budou komedie Gambit podle scénáře bratrů Coenových režiséra Michaela Hoffmana a drama ze života slavného malíře Renoira, jehož premiéru uvedl Gilles Bourdos v Cannes. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl," uvedl Fenič.

Sekce Made In USA nabídne například nový režijní opus Roberta Redforda, thrillery Briana De Palmy a Stevena Soderbergha, dvě černé komedie Jako za starejch časů s Al Pacinem a Christopherem Walkenem v hlavních rolích a divácký hit loňského festivalu v Sundance Sezení. Uveden bude i portrét Woodyho Allena. Panorama světového filmu poukáže na Bernarda Bertolucciho a Marka Bellocchia, Skandinávce Lasse Hallströma a Billa Augusta, Francouze Jacquese Audiarda a osobnost nové rumunské vlny Cristiana Mungia. Tvorbu držitele karlovarského Křišťálového glóbu z roku 2008 Henrika Rubena Genze zastoupí černá komedie Nerada ruším. Mezi hosty se objeví i rakouský filmař Ulrich Seidl a uvede trilogii Ráj. Své snímky představí také finský režisér Aku Louhimies.

festival film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.