Karel Černý: patnáct seriálů 
a na dvě stovky filmů a inscenací

Karel Černý: patnáct seriálů
a na dvě stovky filmů a inscenací

28. 2. 2013

Českého lva za mimořádný přínos tuzemské kinematografii letos obdrží filmový architekt a výtvarník Karel Černý. Držitel Oscara za film Miloše Formana Amadeus z roku 1984 si křišťálovou sošku převezme při slavnostním večeru v sobotu 2. března v pražské Lucerně. 

Bezmála jednadevadesátiletý Karel Černý pracoval na téměř stovce filmů, stovce televizních inscenací, patnácti seriálech včetně Hříšných lidí města pražského a šesti desítkách krátkých snímků a reklam. S Karlem Kachyňou se setkal u pěti filmů, v roce 1955 se s Karlem Zemanem podílel na mezinárodně ceněné trikové Cestě do pravěku. O deset let později se poznal s Milošem Formanem a počínaje Černým Petrem spolupracoval na všech jeho českých filmech.

Když chtěl Forman dělat Amadea, oslovil ho znovu a Černý s ním opět rád spoluracoval. Kvůli tomuto filmu se pak v Praze nákladně upravovaly interiéry historických budov. V roce 1985 se potom Černý zúčastnil oscarového ceremoniálu. Měl pocit, že byl pozván jen formálně, ale Amadeus získal osm prestižních sošek, z nichž jedna patřila právě jemu.

V minulých letech převzali Českého lva za mimořádný přínos naší kinematografii Josef Somr, Zdeněk Svěrák, Stella Zázvorková a Jana Brejchová, režiséři František Vláčil, Jan Švankmajer, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Miloš Forman a Jiří Krejčík. Dále pak například kameraman Miroslav Ondříček nebo kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

 

Díla, která nesou
Černého rukopis

Cesta do pravěku, Král Šumavy, Synové hor, Černý Petr, Hoří, má panenko, Ecce homo Homolka, Amadeus, Hříšní lidé města pražského, Partie krásného dragouna, Princ a chuďas, Kronika žhavého léta, Břetislav a Jitka, Poslední propadne peklu, Jak dostat tatínka do polepšovny, Území bílých králů, Podzimní návrat...

Český lev
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%