Foto

Na téměř sedmdesát tisíc
penzistů dopadla exekuce

1. 3. 2013

Neuvážený nákup drahého zboží, půjčky nebo zástavy majetku ve prospěch dětí či vnoučat. To jsou nejčastější příčiny toho, že v Česku prudce přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňska jich bylo už 67 614 a za posledních deset let se jejich počet zvedl skoro čtyřikrát.

„Exekuční srážky z důchodu provádíme na základě pokynu od orgánu, který má oprávnění jej vydávat, tedy například soudu. Česká správa sociálního zabezpečení je následně povinna provádět srážky z důchodu ihned po doručení usnesení o nařízení výkonu,“ vysvětlil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

Na konci loňska bylo penzí, z nichž správa kvůli dluhům srážela peníze, o 6767 víc než před rokem. Důchodů s exekučními srážkami tak přibylo o 11 procent. V roce 2011 činil meziroční nárůst počtu 18 procent, a mezi roky 2005 a 2006 dokonce skoro čtvrtinu. V roce 2000 evidovala správa asi 15 700 penzí s exekucí. Před pěti lety jich bylo už téměř 41 300. Předloni se počet blížil skoro 61 000.

„Lidé se často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenské nebo peněžité pomoci v mateřství. Dlužníkovi ale vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka,“ podotkl Kahoun. Od letošního ledna musí člověku na uspokojování potřeb zůstat minimálně 6064,66 koruny, na každou vyživovanou osobu pak 1516,16 Kč. Správa kompletně vyplácí nízké penze, z nichž se srážet nedá.

ČSSZ důchodce o exekuci informuje. Na rozhodnutí si mohou lidé stěžovat té instituci, která o srážkách rozhodla – tedy třeba soudu. Pokud penzisté dluh splatí, soud či exekutor o tom správu informují. Ta pak srážky ukončí. Dotazy na exekuční srážky z penzí vyřizuje call centrum správy s číslem 257 062 860.

Spotřebitelské organizace seniory varují, aby se nenechávali přemluvit k neuváženému nákupu drahého zboží, nebrali si nechtěné úvěry a zbytečně se nezadlužovali. „Vůbec největší nebezpečí pro starší lidi představují prodejní akce, na nichž prodejci návštěvníky přesvědčí k nákupu. Rovnou jim poskytují i půjčky. Senioři pak často závazky nedokážou plnit,“ dodává sdružení Spotřebitel.net.

dluhy exekuce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.