Smrt Stalina: smutek, šílenství
i radost. Avšak jen plané naděje

Smrt Stalina: smutek, šílenství
i radost. Avšak jen plané naděje

5. 3. 2013

Přestože si sovětská společnost ještě na desítky let udržela totalitní charakter, smrtí sovětského diktátora Josifa Stalina přesně před 60 lety, 5. březen 1953, skončila jedna z nejtragičtějších epoch v dějinách lidstva. Vlastním jménem Josif Vissarionoviče Džugašvili vládl neomezenou mocí od roku 1927 a stal se jedním z největších zločinců 20. století. Podle odhadů byly popraveny v stalinských čistkách, zahynuly v obávaných pracovních táborech (gulazích) nebo v občanské válce a podlehly hladomoru v 30. letech desítky milionů lidí.

Poslední dny Stalina jsou zahaleny tajemstvím. Raněn mrtvicí byl asi mezi 1. a 2. březnem a po záchvatu zůstal dlouho ležet bez pomoci. Existuje teorie, že záchvat byl vyvolán sporem mezi ním a členy vedení. Podle další z nich měl smrt obávaného vládce na svědomí ministr vnitra a obávaný kat, který sám skončil na popravišti, Lavrentij Berija, který prý pochopil, že Stalin údajně žene zemi do třetí světové války.

Ostatky vůdce byly uloženy do mauzolea na Rudém náměstí po boku Lenina, v roce 1961 pak přemístěny k ostatním představitelům SSSR ke Kremelské zdi.

Muž činu bez zábran

Muž, který si zvolil přezdívku Stalin (rusky "staľ" znamená ocel), se narodil 21. prosince 1879 v gruzínském městě Gori, kde je dodnes uctíván. Z pravoslavného semináře byl vyloučen prý za revoluční aktivitu, v roce 1901 se stal profesionálním revolucionářem: v ilegalitě organizoval stávky a demonstrace, vedl dělníky do srážek s policií a peníze na revoluci získával i loupežemi. Krátce pobyl ve vyhnanství na Sibiři.

Začátky Stalinovy revoluční dráhy zapůsobily na Lenina. Podle ruského spisovatele a historika Edvarda Radzinského přijel Koba (jeden z pseudonymů Stalina) do Moskvy jako druhořadý politik, ale rychle našel k Leninovi cestu. Dovedlo ho k němu nejen umění získat a udržet moc, ale i to, že pro Lenina byl polovzdělaný a drsný Stalin mužem činu bez zábran. Nerozhodní intelektuálové jako Trockij, Kameněv nebo Bucharin totiž váhali s použitím příliš radikálních metod.

Do čela bolševiků se Stalin dostal v roce 1922 na návrh Lenina, který byl v té době šéfem vlády a neformálním vůdcem strany. Později Lenin ve svém testamentu varoval před tím, aby Stalin získal velkou moc, pro jeho špatné vlastnosti. V roce 1924 ale Lenin zemřel a o vedení strany se rozhořel boj. V roce 1927 Stalin zvítězil nad svými protivníky a stal se nejmocnějším mužem v zemi.

Začalo "budování socialismu v jedné zemi": kolektivizace zemědělství a industrializace, likvidace všech domnělých odpůrců, kulaků, kněží i nejbližších spolupracovníků a přátel včetně armádních špiček i kulturní elity. Již s oslabenou armádou se po tragické dohodě s Hitlerem zapojil do boje proti Hitlerovi a vítězství v druhé světové válce a úspěchy na Jaltské i Postupimské konferenci jej utvrdily v jeho nepřemožitelnosti. Čistky pokračovaly až do jeho smrti.

Kult tyranovy osobnosti

Historikové se dodnes přou, čím Stalin opravdu byl. Pro jedny zamindrákovaným paranoikem a megalomanem, pro druhé chladně kalkulujícím monstrem. Pohřeb však tehdy uvedl do transu celou zemi a před rakví bylo v šílené tlačenici ušlapáno na 1500 lidí. O tři roky později na 20. sjezdu KSSS Nikita Chruščov, který se nakonec dostal do čela komunistů, odsoudil kult Stalinovy osobnosti. O nějaké demokratizaci ruské společnosti však nemohlo být řeči a teprve "perestrojka" ukázala zločiny Stalinovy éry v plném světle.

Vášnivý kuřák a milovník gruzínského vína byl dvakrát ženatý. První manželka Jekatěrina Svanidzeová mu porodila syna Jakova, který byl za druhé světové války zajat a pravděpodobně zahynul v koncentračním táboře Sachsenhausen – Oranienburg. O osudu Jakova koluje řada legend a podle historiků není zcela jasné, za jakých okolností byl zajat a jak zahynul. Druhá manželka, kráska s orientálními rysy Naděžda Allilujevová mu porodila syna Vasilije a dceru Světlanu. Naděždu údajně dohnal Stalin k sebevraždě, syn Vasilij, který zemřel v roce 1962, byl dva roky po smrti otce odsouzen za protisovětskou činnost.

Světlana v 60. letech emigrovala a usadila se v USA. V roce 1984 se vrátila do vlasti, ale žít v Sovětském svazu nedokázala a v roce 1986 se vrátila do USA. Zemřela v listopadu 2011 ve věku 85 let v americkém státě Wisconsin.

Diktátor měl osm vnoučat. Největší radost by Stalinovi dělal vnuk Jevgenij, vůdce stalinistů v Rusku i v Gruzii, který se již několikrát bez úspěchu soudil kvůli údajnému očerňování dědova jména.

diktátoři SSSR Stalin
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.