Monopoly, hra o fiktivní miliony.
Její tvůrce však skutečně zbohatl!

Monopoly, hra o fiktivní miliony.
Její tvůrce však skutečně zbohatl!

5. 3. 2013

Zní to jako pohádka o chudém mládenci, který se stal milionářem. Prostě takový naplněný americký sen s názvem Monopoly a hlavním hrdinou Charlesem Darrowem. Je to dnes už legendární příběh o tom, jak se stát boháčem.

Ztratil práci, takže mohl vymýšlet

Za vynálezce nejprodávanější stolní hry Monopoly, ve které hráči kupují pozemky a staví na nich nemovitosti, je většinou označován Američan Charles Darrow. Ten jako mnoho dalších ztratil během hospodářské krize ve 30. letech práci a měl tak čas na vymýšlení hry, v níž by si každý mohl alespoň ve hře užívat života boháčů. Později ho napadlo, že by ji mohl i vyrábět a svůj výtvor začal před rovnými 80 lety, 7. března 1933, prodávat.

Nápad poté zaujal majitele podniku Parker Brothers, kteří s Darrowem podepsali smlouvu a nechali si Monopoly patentovat. V únoru 1935 byla hra uvedena na trh a z nezaměstnaného Darrowa se záhy stal milionář.

Tak snadné to ale nebylo

Krásná pohádka, že ano. Jenže vznik jedné z nejpopulárnějších deskových her byl přece jen poněkud složitější. U zrodu hry Monopoly stál původně boj ekonoma Henryho George proti spekulantům s nemovitostmi a snaživost jeho obdivovatelky Lizzie Magieové, která si lámala hlavu nad tím, jak lidem vysvětlit teorie svého gurua. V roce 1904, několik let po smrti George, vymyslela Hru na pana domácího, která měla vysvětlit vykořisťování nájemníků majiteli domů.

Magieová si svůj výtvor sice nechala patentovat, ale nijak zázračně nezbohatla. Lidé si totiž hru obkreslovali a vytvářeli vlastní verze pravidel. Názvy smyšlených nemovitostí později vystřídala jména ulic měst, do kterých hra pronikla. Daň z pozemku byla postupně nahrazena jinými daněmi a poplatky.

Cílem této hry pro dva až sedm hráčů je kupovat pozemky, stavět domy a hotely, vybírat nájemné od soupeřů, provádět peněžní transakce a získat co nejvíce finančních prostředků. Hráči se po hrací desce posouvají podle vrhu kostkou a v tazích se pravidelně střídají.

První verze z Atlantic City

Název Monopoly se ujal někdy ve 20. letech uplynulého století. První verze, kterou Darrow prodal firmě Parker Brothers, byla situována do Atlantic City. Společnost Parker Brothers poté začala vyrábět všechny možné národní mutace Monopolů. A autorství hry vyřešila po svém: Magieovou a ostatní, kteří si nechali patentovat další verze hry, vyplatila, a za jediného autora tak byl označen Darrow, který své první Monopoly nakreslil doma v kuchyni. Původním materiálem byla utěrka coby hrací deska a kusy odpadového dřeva a kartonů v roli hracích karet, domů a hotelů.

Firma Parker Brothers ale zpočátku zájem o hru nejevila. Obávala se složitosti pravidel a první návrh Darrowa smetla ze stolu také kvůli údajným 52 grafickým chybám. Darrow se ale nevzdal a začal hru prodávat sám. Vedení firmy už stejnou chybu nezopakovalo. S Darrowem uzavřelo smlouvu a nechalo si Monopoly patentovat. Na trh byly uvedeny v únoru 1935. A ještě v témže roce se staly nejprodávanější hrou v USA!

Česká varianta? Dostihy a sázky

Užasný příběh pokračoval dál. Do dneška fantasticky zbohatla nebo naopak zbankrotovala (tedy ve hře, samozřejmě) více než miliarda lidí po celém světě! Monopoly jsou prostě ve svém oboru stále nepřekonatelné. Od 80. let si je mohli zahrát i Češi. U nás však k příjemnému krácení volného času více přispěla tuzemská verze hry s názvem Dostihy a sázky.

Monopoly se dočkaly mnoha proměn a mutací. Hra už byla přeložena do 43 jazyků a prodává se ve 111 zemích světa. Na celé planetě se jí doposud prodalo přes 275 milionů exemplářů a nejdelší partie se hrála asi 70 dní. Od roku 1973 mají Monopoly i svůj světový šampionát. A Česko už takém není pozadu – mistrovství republiky se poprvé konalo v roce 1996.

byznys
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.