Nadějná léčba chrupavky:
implantát z přírodního korálu

Nadějná léčba chrupavky:
implantát z přírodního korálu

7. 3. 2013

Nový způsob léčby poškozené chrupavky v kolenním kloubu zkouší lékaři z Fakultní nemocnice v Brně. Lidem voperují speciální implantát vyrobený z přírodního korálu, který umí chrupavku obnovit. Nemocnice se tak jako jediná v Česku zapojila do testování nového přípravku, lékaři ho budou moci použít zhruba pro dvacet lidí. Zatím mají implantát v těle dva pacienti.

Chrupavka je pružná, tuhá tkáň, která pokrývá klouby a vyrovnává otřesy. Může se poškodit při úraze, dlouhodobým přetěžováním nebo například i nošením nevhodné obuvi. Při poškození se sama neumí obnovit.

 Implantát je vyrobený z přírodních materiálů a tělo ho díky tomu lépe přijímá. Rekonvalescence je kratší a implantovaný materiál se rychleji přetvoří v potřebné tělní tkáně, řekl primář ortopedické kliniky FN v Brně Petr Vališ. Základní složkou testovaného přípravku je uhličitan vápenatý získaný z exoskeletu korálů. Složení spodní části je stejné jako kost, horní je totožné s chrupavkou. Implantát proto umožňuje přestavbu poškozeného kolenního kloubu, uvedl Vališ s tím, že je určen pro pacienty od 18 do 55 let.

Pacienti poškození chrupavky často podceňují. Mohou si tím ale způsobit mnohem větší komplikace. Raději řešíme i malé defekty, protože při jejich podcenění se kloub může nenávratně poškodit a hrozí jeho úplná výměna. Taková operace je potom pro pacienty velmi náročná, vysvětlil Vališ.

Lékaři nyní budou odoperované pacienty sledovat a po roce se zkušenosti s implantátem vyhodnotí. Na trh a do běžného užívání v nemocnicích by se mohl dostat odhadem za více než rok.

léčebné metody
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.