Oběd do půl hodiny? S tlakovým hrncem to není žádný problém
FOTO: arinahabich / stock.adobe.com

Oběd do půl hodiny? S tlakovým hrncem to není žádný problém

27. 5. 2025

Mnohdy není čas nazbyt a během náročného dne není prostor na přípravu oběda. To ale neznamená, že byste se měli něčím jen tak odbít. Skvělý oběd připravíte klidně do půl hodiny. Velkým pomocníkem je tlakový hrnec – urychlí přípravu rozmanitých pokrmů.

Praktické vybavení kuchyně

Moderní tlakový hrnec má místo v každé kuchyni. Kromě starších modelů, které možná znáte třeba od své babičky, jsou v dnešní době dostupné i praktické kousky s chytrou technologií a řadou pojistek – nemusíte se tak obávat nehody při vaření.

Pořídit si můžete klasický hrnec na sporák, ať už máte plyn, indukci nebo sklokeramickou desku. Kromě toho se ale nabízí i samostatné hrnce, které stačí jen zapojit do zásuvky. Mnohdy jsou navíc multifunkční, využijete je tak při přípravě spousty různých pokrmů.

Skvělé jídlo během chvilky

V tlakovém hrnci je vyšší tlak – právě díky tomu je možné uvařit různé suroviny za výrazně kratší dobu než na klasické plotně. Samotný proces vaření probíhá rychleji, potraviny jsou tak hotové během chvilky. Například různé luštěniny zvládnete uvařit za pár minut. Dokonce ani nemusíte řešit namáčení – vaření se sice o chvilku protáhne, v porovnání s klasickým hrncem je to ale mnohem rychlejší. Takzvaný papiňák oceníte i při vaření brambor, masa či různých polévek. Třeba vývar zvládnete za zlomek času.

Díky zkrácení doby vaření si navíc suroviny zachovávají více vitamínů a minerálů, jsou totiž vystaveny vysokým teplotám po kratší dobu. Výhodou bývají také intenzivnější chutě a jídlo tak chutná ještě lépe. Záleží přitom jen na vás, zda se rozhodnete připravit si polévku, omáčku, zeleninu či luštěniny. Mnohdy můžete vše dokonce připravit v jednom hrnci, oběd tak máte kompletně hotový do 30 minut a nemusíte umývat hory nádobí.

Inspirace na rychlé obědy

V tlakovém hrnci lze samozřejmě vařit různé pokrmy, přinášíme vám pár tipů na ty nejzákladnější:

  • Rychlé polévky – česnečka, zeleninový krém či třeba bramboračka. Stačí jen nakrájet zeleninu, zalít vývarem a nechat vařit.
  • Luštěniny – čočka na kyselo, hrachová kaše, fazole na různé způsoby. Vychutnat si můžete cokoli, co máte rádi, vaření přitom zabere mnohem méně času.
  • Maso – kousky kuřecího masa třeba v kari omáčce, rychlé vepřové nudličky nebo hovězí, ke kterému můžete rovnou přidat i zeleninu. Maso, které byste jindy vařili hodinu, budete mít měkké během pár desítek minut.
  • Přílohy – rýži zvládnete připravit do deseti minut (v závislosti na typu rýže), stejně tak i nakrájené brambory uvaříte do deseti minut. Nebo zvolte jako přílohu zeleninu, z papiňáku chutná ještě lépe.

Na samotné vaření většinou stačí jen pár minut – samozřejmě záleží na tom, co se rozhodnete uvařit. Různá jednoduchá jídla ale mohou být skutečně rychlovka. Do půl hodiny pak máte hotovo, včetně začáteční přípravy i následného umývání nádobí. Díky tomu si každý najde čas na přípravu kvalitního jídla – ať už děláte oběd pro celou rodinu, nebo si připravujete jídlo do krabičky do práce.

Tlakový hrnec přijde vhod i u složitějších jídel, jejichž příprava zabere více času. Například guláš nebo vývar z papiňáku chutnají skvěle a doba přípravy se výrazně zkrátí oproti klasickému vaření. Není to ale úplně ideální pro rychlý oběd. Nicméně papiňák najde využití v různých situacích.

Praktické tipy

Než se pustíte do vaření, je dobré zjistit si alespoň orientační časy vaření pro základní suroviny. Při plánování jídelníčku pak budete mít lepší přehled. Během chvilky si postupy osvojíte a tlakový hrnec se stane pravidelným pomocníkem v kuchyni.

Kromě toho se hodí mít doma i přílohy, které připravíte během chvilky. Nabízí se například kuskus, který stačí zalít horkou vodou, nebo cizrnu v nálevu. Hodí se k různým pokrmům a nemusíte nic řešit.

Pokud navíc bojujete s nedostatkem času, můžete vařit po částech. Maso můžete předem naložit, či třeba nakrájet zeleninu, když zrovna máte volnou chvíli. Samotné vaření pak bude mnohem jednodušší a nebudete muset ztrácet čas přípravou.

A nejlepším tipem pro úsporu času je meal prep. Když už se pustíte do vaření, připravte si více porcí. Můžete je uchovávat pár dní v lednici či delší dobu v mrazáku. Během hektických dní tak stačí jen ráno vzít krabičku z lednice a v práci si pak vychutnat plnohodnotný oběd.

Jestliže vás odrazuje jíst více dní po sobě to samé, pak si můžete v papiňáku připravit alespoň dobrý základ. Například uvařené maso lze následně využít v rozmanitých pokrmech – nebudete ho přitom muset vždy připravovat od začátku. Nebo si uvařte více přílohy a další dny ji využijte pro přípravu jiných pokrmů. Možností, jak si vaření usnadnit, je celá řada. Ačkoli někdy nezbývá čas nebo energie, příprava domácích jídel se vyplatí. Vždy máte jistotu, co jíte a svému tělu dopřejete kvalitní stravu plnou vitamínů.

Tlakový hrnec je ideálním vybavením pro každého, kdo nechce v kuchyni trávit hodiny. Umožní vám uvařit plnohodnotné, zdravé a chutné jídlo v rekordně krátkém čase. Nemusíte se jen něčím odbývat – zvládnete připravit teplý oběd nebo večeři i během náročného dne. Pokud hledáte inspiraci, co uvařit, podívejte se na web Tescoma.cz.

 

bydlení domácnost gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden

Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.