Nejdelší život ve zdraví čeká v EU
Malťany, Češi jsou nad průměrem

Nejdelší život ve zdraví čeká v EU
Malťany, Češi jsou nad průměrem

9. 3. 2013

Obyvatelé zemí Evropské unie mají naději se dožít v průměru 62 let života ve zdraví. Nejdelší život bez velkých zdravotních problémů čeká Malťany a Švédy, nejkratší kupodivu sousední Slováky. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat), podle něhož jsou Češi ve většině ukazatelů mírně nad průměrem unie.

Eurostat definuje život ve zdraví jako stav, kdy člověk netrpí závažnými problémy, takže může vykonávat dosavadní běžné aktivity. Podle průzkumu, který mapoval situaci v roce 2011, může obyvatel země EU při narození očekávat, že má před sebou 62 let života ve zdraví. Záleží však na kondici. Dožije-li se pokojně padesáti let, tak má šanci na dalších 18 let života bez velkých zdravotních problémů a v přelomových 65 letech pak může předpokládat dalších devět.

Češky mají při narození šanci na 64 roků života bez velkých zdravotních problémů a Češi 62 roků. V padesáti letech čeká Češky v průměru ještě 18 roků života ve zdraví a Čechy 17 let.

Ženy na Maltě mají šanci na 71 let života ve zdraví a muži na 70 let. Ve Švédsku je situace opačná - 70 let u žen a 71 let u mužů. Za těmito státy následují Lucembursko, Řecko a Irsko, kde Eurostat předpokládá 67 let života ve zdraví u žen a 66 let u mužů. Nejhůře je na tom překvapivě Slovensko s 52 lety u mužů i žen a Slovinsko s 54 lety.

V dalších státech Evropy jsou na tom nejlépe v 50 letech opět Švédi (26 let u žen a 25 u mužů), Malťané (23 let u mužů i žen) a Dánové (po 22 letech). Na Slovensku je to jen deset let.

Po dosažení 65 let čeká Švédky ještě 15 let života ve zdraví a Švédy 14 let, zatímco Slováky tři roky u žen a čtyři roky u mužů. V případě Češek je to devět let a u Čechů osm.

Evropská unie život
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...