Naučte se využívat
aplikace pro mobily

Naučte se využívat
aplikace pro mobily

14. 3. 2013

Dnes se do popředí zájmu dostávají zejména tzv.“chytré telefony”, které jsou jakýmsi malým počítačem do kapsy a které máme skoro pořád s sebou. Zvláště vzestup telefonů s možným připojením k internetu nabízí spoustu na míru ušitých aplikací pro různé typy a potřeby lidí, různé zájmy či věkové kategorie. Takže kromě toho, že můžete telefonovat, sms-kovat nebo mms-kovat či fotit, si do telefonu můžete stáhnout další zajímavé doplňky, které vám usnadní život, takzvané aplikace. Jak na ně?

Co k tomu potřebujete?

Ke stažení aplikací potřebujete pouze váš chytrý telefon s připojením na internet. Měli byste ale vědět, že různá mobilní zařízení pracují s různými operačními systémy. Velmi často se setkáte s telefony s operačním systémem Android nebo například Windows Phone, iPhony zase využívají operační systém iOS. Pro každý systém také existují platformy, kde si jednotlivé aplikace můžete stáhnout.

Jak si stáhnout aplikaci na telefonu?

Pokud vlastníte přístroj s operačním systémem Android, což je jakýsi nehmatatelný mozek telefonu, aplikace hledejte v Google Play. Google Play je virtuální obchod s aplikacemi, kde najdete všechny vychytávky. Aplikace jsou zde rozděleny do jednotlivých kategorií (např. Doprava, Finace, Sport, Vzdělávání, Zábava apod.). Pozor si dávejte na to, zda je u aplikací uvedeno, že jsou k dispozici zdarma nebo za ně budete muset zaplatit (je u nich uvedena také cena). Obchod Google Play s aplikacemi ke stažení najdete přímo ve vašem mobilu. V menu klikněte na ikonu Obchod Play.

Najděte si aplikaci, kterou chcete stáhnout, např. Jízdní řády, a klikněte na ni. Na obrazovce telefonu se vám zobrazí informace o aplikaci, v pravém horním rohu pak klikněte na tlačítko instalovat. (Obrázky 1-3)

Na telefonu se pak objeví políčko s názvem: „Přijmout a stáhnout“. Klikněte na ně. V tu chvíli se začne aplikace stahovat do vašeho telefonu. Vyčkejte až do konečného stažení aplikace. Na vašem mobilu se totiž objeví informace o tom, že aplikace byla úspěšně stažena. (Obrázky 4-5). Instalace aplikace trvá pouhých pár vteřin. Na obrazovce telefonu pak přibude nová ikona/symbol konkrétní stažené aplikace, kterou pak můžete bez jakýchkoliv problémů využívat (Obrázek 6).

Některé aplikace je potřeba v průběhu času aktualizovat (Obázek 7). Pokud chcete, můžete využít možnosti, kdy si rovnou v aplikaci samotné zatrhnete „Povolit automatické aplikace“. Pokud nemáte povolené automatické aktualizace, váš mobil vás o možnosti aktualizace konkrétní aplikace vždy upozorní. Pak postupujte stejně jako v případě stahování aplikace s tím, že kliknete na políčko „aktualizovat“ a poté na ikonu „přijmout a stáhnout“.

Tipy na zajímavé aplikace, které vám usnadní život

Předpověď počasí se hodí v každém případě. S aplikací InPočasí budete mít ve vteřině jasno, jaká je aktuální teplota venku, ale i jaká je konkrétní předpověď pro jednotlivá česká města ale i zahraničí. Údaje o počasí se navíc upřesňují každých 30 minut. V nabídce je také textová předpověď.

VEŘEJNÁ DOPRAVA PRO PRAHU A BRNO NA MÁPÁCH GOOGLE

Abyste se ve městě neztratili a našli vždy tu nejkratší cestu, můžete využít Mapy Google. Pomohou vám najít jak pěší trasu, nebo navigaci pro cestu autem, tak také nově nejlepší spojení v pražské veřejné dopravě.  Najdete si místo odjezdu, čas a můžete si i vyfiltrovat dopravní prostředek. Aplikace poté vypočítá cestu, najde dopravní prostředek a vše zobrazí přehledně na mapě. Mapy obsahují podrobné údaje se zobrazením budov, hlasově řízenou navigací, aktualizovanými dopravními informacemi nebo možností zobrazení ulic pomocí Street View. V Mapách můžete najít i recenze na restaurace nebo obchody ve vaší blízkosti a také nejbližší zastávku veřejné dopravy.

JÍZDNÍ ŘÁDY V KAPSE

Mezi oblíbené české pomocníky patří aplikace s názvem Pubtran (z anglického výrazu pro veřejnou dopravu), která slouží jako klasický jízdní řád. Prostřednictvím této aplikace najdete nejen autobusová a vlaková spojení, ale i MHD spoje ve vybraných českých městech. Dozvíte se také, jak dlouho bude cesta trvat, za jakou dobu spoj odjíždí, ale i kolik za cestu zaplatíte.

JÍZDENKA BEZ STAROSTÍ

S mobilním telefonem dnes můžete pohodlně zakoupit i jízdenku. S aplikací SMS Jízdenka se vám to podaří v Praze, ale i v dalších českých nebo slovenských městech. Je to jednoduché, ale hlavně rychlé. Už se nemusíte stresovat tím, že v trafice opět nebudou mít lístky nebo že automatem vám dokola budou jen propadávat mince, popřípadě v okolí žádný automat ani nebude.

PŘEDCHÁZEJTE PROBLÉMŮM S DÝCHANÍM

Zvláště v některých městech jsou problémy s kvalitou vzduchu skoro denním chlebem. S aplikací Smog Alarm snadno zjistíte, do čeho jdete. Dozvíte se, jaké jsou hodinové koncentrace prachu, ozónu, oxidu siřičitého a uhelnatého. Aplikace totiž zobrazuje data evidovaných stanic Českého hydrometeorologického ústavu.

SOS LÉKÁRNA

Užitečná je také aplikace Lékárny, která vás dovede vždy k té nejbližší. Vyhledat lékárnu se může hodit, pokud vyrazíte na dovolenou nebo budete nějaký čas trávit v prostředí, které neznáte. Ještě než vyrazíte přímo do kamenného obchodu, můžete navíc v klidu kontaktovat lékárníka a doptat se ho na dostupnost léku, který právě potřebujete nebo vám nečekaně došel. Zavolat mu totiž můžete přímo ze zobrazovaných kontaktů. Tam se ukáže i aktuální poloha, vzdálenost do jednotlivých lékáren včetně mapy nebo pohodlná navigace až ke konkrétní lékárně. Přínos aplikace zároveň několikanásobně stoupá v případě akutnějších zdravotních problémů.

VAŠE MOBILNÍ BRÝLE

S lety někdy zrak slábne a písmena (zejména ta malá na telefonu) se pomalu ztrácí v mlze... A když vlastní brýle nejsou po ruce, využít můžete “brýle v mobilu”. S aplikací BIG Launcher, která spustí velké zobrazení textu, snadno přečtete vše na displeji vašeho telefonu. Výrazná tlačítka už určitě nepřehlédnete, a tak budete mít “ve velkém” k dispozici všechny základní funkce telefonu, jako například SMS zprávy, fotoaparát, volání nebo galerie. Součástí je také tlačítko SOS, které umožní automatické vytočení předem zvoleného čísla nebo zaslání nouzové SMS s GPS souřadnicemi. Skvělá pojistka pro případ nouze.

KŘÍŽOVKY NEBO SUDOKU?  TELEVIZE NEBO RÁDIO?

Pokud fandíte křížovkám a jediné volné políčko považujete za porušení přísného luštitelského zákona, jistě oceníte užitečný slovník pro milovníky křížovek pod názvem Cross Dic. Sudoku skvěle trénuje mozek a pokud někam jedete nebo na někoho čekáte, můžete si ho na různých úrovních zahrát na mobilu pomocí aplikace Open Sudoku. Zapomněli jste si koupit televizní program a nemáte ponětí, kdy dávají váš oblíbený film? To zvládneme s aplikací TV Program, se kterou budete mít přehled minimálně o stovce televizních kanálů na příštích sedm dní. Pokud chcete mít na cestách přehled o tom, co se děje ve světě i u nás, “nalaďte” si aplikaci Zprávy ČRo.

mobily technologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%