Léto a potraviny: Na co si dát pozor
Ilustrační foto: Freepik

Léto a potraviny: Na co si dát pozor

24. 6. 2025

Opět na nás udeřily tropická vedra, proto musíme věnovat zvýšenou pozornost při nákupu potravin a jejich skladování. V létě hrozí riziko rychlejší zkázy potravin. Zvýšená teplota a vlhkost, které jsou v tomto období vyšší, způsobují větší aktivitu mikroorganismů.

Dodržujte podmínky skladování doporučené výrobcem na obalu. Dopravte nákup co nejdříve domů a uložte jej ihned do chladícího zařízení. Všímejte si, jestli nejsou nečerstvého vzhledu, s porušeným obalem a jestli není na povrchu plíseň a hniloba.

Dejte si pozor, zda obsluha není v kontaktu s nebalenými potravinami. Rizikové potraviny jsou například cukrářské výrobky, lahůdkářské výrobky, mléčné výrobky, chlazená drůbež, čerstvě chlazené ryby a rybí výrobky. Uvedené potraviny s prošlou dobou spotřeby se nesmí prodávat.

U masných výrobků sledujte změnu barvy, zšednutí nakrájených salámů, zda není nakyslá chuť, změna ve vůni (nakyslá vůně mléka, změna konzistence (rozměklost, naopak ztvrdnutí, vodnatost nebo naopak oschnutí na povrchu, oslizlý povrch). Tyto změny jsou signálem, že se potravina kazí. U vakuově balených masných výrobků je na místě zkontrolovat, zda tento výrobek nemá porušen obal a tím i vakuum a zda je uvolněná voda okolo výrobku čirá (její zákal svědčí to o tom, že u tohoto výrobku začíná mikrobiologický proces kažení).

Lahůdkářské výrobky se skladují do +5°C. Informace o balených výrobcích jsou uvedeny přímo na etiketě. Musí tam být uveden výrobce, dovozce nebo prodávající, složení výrobku, hmotnost, datum použitelnosti, podmínky uchování. Při prodeji nebalených potravin určených k přímé spotřebě se zásadně používá podávací náčiní. 

Ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu a celé. Plody nesmí být napadeny plísní a hnilobou. Výkroje u paprik nejsou dovoleny. Při prodeji krájených melounů si všímejte,  zda je dodržena hygiena. Brambory konzumní rané musí být označené odrůdou. Neměly by být zelené a poškozené hnilobou či nadměrně mechanicky poškozené. To samé platí i u brambor konzumních pozdních navíc Musí být označeny odrůdou a varným typem. Varný typ určuje užití konzumních brambor a tím usnadní rozhodování při nákupu (pro přípravu salátů, jako přílohové nebo pro přípravu těst a kaší).

 

Rád bych Vás požádal o vyplnění následujícího dotazníku, který slouží jako podklad pro mou rigorózní práci na téma „Vzdělávání, výchova a orientace seniorů v oblasti bezpečnosti a kvality potravin“. Dotazník je anonymní a vyplnění Vám zabere pár minut. Data budou použita výhradně pro účely akademického výzkumu. Děkuji za Váš čas a ochotu. Dotazník najdete na tomto místě

 

 

 

 

Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 26. týden

Začalo léto, lidé odjždějí na chaty, chalupy, na dovolenou k moři. Ve vědomostním kvízu si připomeneme některé přímořské oblíbené destinace. Tento týden to bude Chorvatsko.