Úplně zbytečná smrt 
zklamaného Luďka Nekudy

Úplně zbytečná smrt
zklamaného Luďka Nekudy

9. 3. 2013

V osmdesátých letech patřil ke známým osobnostem českého showbyznysu. Kabaretiér, autor písniček, muzikant, zpěvák, herec, moderátor, televizní dramaturg... Výčet jeho profesí byl hodně dlouhý.

Veřejnost si ho cenila hlavně jako inteligentního vtipného baviče, jehož homor nesklouzával k laciné hospodské lidovosti. Rád si pohrával se slovíčky jak v písničkách, tak v zábavných scénkách, bohatost češtiny ho velmi inspirovala. O to smutnější a zbytečnější potom byla jeho tragická smrt před 25 lety, 10. března 1988.

Pod okapem a v Semaforu

Nekuda se narodil 10. října 1942 v Ostravě. Měl nakročeno stát se lékařem, udělal přijímačky na medicínu, ale nakonec vystudoval ostravskou pedagogickou fakultu (ruský jazyk a hudební výchova). V roce 1961 spoluzakládal ostravské divadélko malých forem Pod okapem, kde účinkoval coby zpěvák a trumpetista. V té době začal skládat, textovat a nahrávat své první písničky a objevoval se i v někdejší Československé televizi. Od roku 1967 hostoval v Divadle Semafor, kde účinkoval v hrách Poslední štace a Tak co, pane barone.

Rozhlas, Plavci a televizní Sešlost

V roce 1969 přesídlil do Prahy. Pracoval pak jako rozhlasový moderátor v pořadu Mikrofórum a Dobré ráno na někdejší rozhlasové stanici Hvězda, a vystupoval pohostinsky s kapelou Rangers – Plavci, kde hrál, zpíval a uváděl koncerty.

Od roku 1980 působil coby dramaturg v redakci zábavy Československé televize. Vytvářel tady a uváděl společně s Jiřím Císlerem vlastní, tehdy nekonvenčně pojatý zábavní pořad Sešlost, kam si zval různé zajímavé hosty.  

Těžké zranění na domovních schodech

A právě velmi populární Sešlost se mu stala osudnou. Při jedné z tehdejších televizních schvalovaček, 6. března 1988, tedy rok před pádem komunistického režimu, mu cenzoři neschválili další díl tohoto pořadu. Vytýkali mu politicky nevhodný obsah, který nepustili na obrazovku. 

Naštvaný Nekuda přišel domů ve velmi rozmrzelém rozpoložení, najedl se a pak odešel zapít zklamání k sousedovi, který bydlel ve stejném domě. Když se pak v povznesené náladě vracel po schodech domů, spadl a způsobil si těžké zranění lebky a mozku. V bezvědomí byl převezen do nemocnice, kde 10. března zemřel. Až dodatečně se zjistilo, že příčinou smrti bylo nejspíš krvácení do mozku.


Nekudovy hrátky
s českým jazykem
Loni na podzim jsem tak shrabával listí – ne že bych to dělal rád, ale je to intelektuálně nepříliš vyčerpávající, takže jsem začal přemýšlet, co vlastně dělám, a zjistil jsem, že mi je líto cizinců, co se mají naučit česky. Napsal jsem si postup prací: 

Naložím listí, odložím hrábě, založím oheň, vyložím listí, přiložím do ohně, vložím tam brambory, proložím natí, uložím kolečko, k němu doložím hrábě, předložím problém hladu, podložím stůl, na něj položím talíř – a pak se složím.

hudebníci zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%