Hitlerova operace Otto: 
je Rakousko viníkem?

Hitlerova operace Otto:
je Rakousko viníkem?

10. 3. 2013

První oběť Hitlerova Německa, nebo naopak spolupachatel zločinů nacionálního socialismu? Toto dilema se v Rakousku řeší vždy před blížícím se výročím připojení země k Německu. Značná část Rakušanů totiž doprovázela pochod německých jednotek od hranice až na Náměstí hrdinů v centru Vídně s velkým nadšením. Od události z 12. března 1938, která se do historie zapsala pod názvem anšlus, uplynulo už 75 let.

Vůdcova vize vývoje v Evropě

Hitler se zabýval možností připojení Rakouska k Německu už dlouho předtím. Důkazem je takzvaný Hossbachův protokol, tedy neoficiální záznam schůzky nejvyšších představitelů německé armády a diplomacie, kteří se u vůdce sešli počátkem listopadu 1937. Hitler jim představil svoji vizi dalšího vývoje v Evropě, včetně konkrétních cílů a přibližného časového rozvržení akcí. Mezi první oběti zařadil vedle Československa právě Rakousko.

I přes námitky některých účastníků schůzky, kteří se obávali reakce Francie a Británie, začal vůdce svůj plán realizovat. I on si uvědomoval citlivost situace. Velkou neznámou pro něj představovala reakce Itálie. K jejímu fašistickému režimu vzhlížela ve třicátých letech řada vídeňských politiků s obdivem a obě země tak pojily jisté sympatie. Hitler se proto rozhodl vyhnout se, bude-li to možné, přímé akci a jít cestou nátlaku na představitele alpské republiky. K tomu mu mohli rozpoutáváním nepokojů a chaosu dobře posloužit ilegálně působící rakouští nacionální socialisté.

Seznam německých požadavků

Hitler si 12. února 1938 pozval rakouského kancléře Kurta Schuschnigga do svého sídla v Berchtesgadenu. Schuschnigg se nacházel v obtížném postavení, neboť jeho snaha získat britské garance jako protiváhu prohlubujícího se německo-italského sbližování vyzněla na prázdno.

Vůdce předložil svému hostu seznam požadavků. Šlo především o legalizaci rakouských nacionálních socialistů, propuštění jejich soukmenovců zatčených po nezdařeném pokusu o převrat v roce 1934 a jmenování rakouského nacisty Arthura Seysse-Inquarta ministrem vnitra. Schuschnigg se snažil ultimátu vyhnout, nakonec však Hitlerově nátlaku podlehl a ponižující dokument podepsal.

Noční rozkaz na přechod hranic

Německo mohlo slavit, jenže situace se záhy zkomplikovala. Po svém návratu do Vídně rakouský kancléř oznámil, že o otázce nezávislosti země nechá vypsat referendum. Výsledek hlasování byl nejistý. Hitler proto pohrozil Rakousku vojenskou intervencí, čímž si zajistil odvolání plebiscitu i Schuschniggovo odstoupení. Na uvolněný post měl být dosazen nacista Seyss-Inquart, kterého se však rakouský prezident Wilhelm Miklas zdráhal jmenovat. Nakonec ale i on tlaku Berlína ustoupil.

V noci 11. března vydal Hitler rozkaz k zahájení operace Otto, tedy plánu na obsazení Rakouska. Německé jednotky následující den vpochodovaly na území svého menšího souseda. 

99,7 procent Rakušanů pro říši

O den později bylo Rakousko začleněno jako takzvaná Východní marka do německé říše. V referendu, které se konalo o necelý měsíc později, tento krok schválilo 99,7 procenta obyvatel. Hlasování nicméně probíhalo v atmosféře zastrašování oponentů, přičemž více než 70 tisíc režimu nepohodlných osob bylo už před hlasováním preventivně zatčeno.

Nacistická minulost země je v Rakousku dodnes citlivým tématem. Oficiální výklad anšlusu od roku 1945 dával přednost tvrzení, že alpská republika byla první obětí německé expanze. Až v 90. letech se sociálnědemokratický kancléř Franz Vranitzky odvážil vyslovit, že kromě obětí byli mezi Rakušany i viníci. Před pěti lety, kdy si Vídeň připomínala 70. výročí anšlusu, zastávala zhruba třetina dotázaných Rakušanů názor, že jejich země byla obětí, zatímco 48 procent soudilo, že byla spolupachatelem.

2. světová válka Hitler
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.