Gigantický radioteleskop 
odhalí další vesmírná tajemství

Gigantický radioteleskop
odhalí další vesmírná tajemství

11. 3. 2013

Bude to průlom v současné astronomii! tvrdí Jan Palouš z Astronomického ústavu Akademie věd o středečním otevření gigantického radioteleskopu ALMA v poušti Atacama. Jedná se totiž o nejrozsáhlejší pozemní astronomickou pozorovatelnu svého druhu na Zemi.

Na pozorováních přímo v centru ALMA bude pracovat astronom Stanislav Štefl, který pochází také z Astronomického ústavu. Doufám, že časem k němu přibudou i další Češi, uvedl Palouš.

Pomohli i čeští vědci

Tak jako další desítky vědců z celého světa se Češi podíleli na budování obřího teleskopu i proto, že se v roce 2007 stali členy Evropské jižní observatoře (ESO). Na observatoři v Ondřejově díky tomu vzniklo regionální centrum ALMA, které se stane servisem a podporou pro uživatele ALMA ze střední a východní Evropy.

Doufáme, že teleskopu ALMA se podaří objasnit různá tajemství vesmíru spojená jak se vznikem hvězd a planetárních soustav, tak se vznikem galaxií a vůbec s vývojem celého vesmíru, věří Palouš. Do Chile byli na slavnostní otevření pozváni dva členové řídicího výboru ESO; Palouš a astronom Jan Buriánek.

Na co nejsušším místě

Teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) se nachází na chilské observatoři Chajnantor na náhorní plošině v nadmořské výšce 5050 metrů v poušti Atacama. Je to jedno z nejsušších míst na planetě. A právě astronomové vyhledávají místa s co nejmenším množstvím vody v zemské atmosféře, protože měření nesmí být ovlivněno okolní vlhkostí. Negativně působit a rušit pozorování mohou i vzdušné proudy.

Gigantický teleskop za přibližně 650 milionů eur (asi 19,5 miliard korun) se skládá celkem z 50 dvanáctimetrových a řady dalších antén. Jeho část byla zkušebně spuštěna už na podzim 2011.

Superpočítač vytvoří přesný obraz

ALMA bude fungovat podle Palouše zcela jinak, než ostatní podobná zařízení. Ve svém centru má superpočítač, který sečte signály z jednotlivých antén a vytvoří přesný obraz zkoumané oblasti.

Slavnostního otevření se zúčastní i zástupci vlád členských států ESO a také ministr školství Petr Fiala. Kromě členů Evropské jižní observatoře a chilských odborníků se na jeho výstavbě podílely Spojené státy, Japonsko, Tchaj-wan i Jižní Korea.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%