Součástí pozemku budou
i stavby, které na něm stojí

Součástí pozemku budou
i stavby, které na něm stojí

15. 3. 2013

České právo bude konečně považovat stavby za součást pozemku. Neznamená to ovšem, že by od ledna 2014 majitelé pozemků legálně ukradli cizí stavby, získají však na ně například předkupní právo.

Zásada, podle níž stavby a další konstrukce pevně spjaté s pozemkem tvoří jeho součást, je běžná ve většině států. Od roku 1950 to však v Česku bylo úplně naopak a pozemek a stavba byly vnímány jako samostatné věci. Vznikaly tak případy, kdy pozemek a stavba, která na něm stojí, mají odlišného majitele, což přineslo řadu komplikací. Typickým příkladem může být situace, kdy vlastník pozemku brání vlastníkovi stavby v přístupu k ní.

Žádný strach, nikdo o nic nepřijde

Nový občanský zákoník tedy vztah definuje tak, že součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení s výjimkou staveb dočasných, včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech.

Majitelé staveb na cizích pozemcích se však nemusí bát, že by o svá obydlí od ledna přišli. Nová definice se totiž plně vztahuje jen na stavby, které teprve vzniknou a pro už existující zavádí speciální přechodná ustanovení.

V praxi totiž mohou nastat dvě odlišné situace. V první a méně problematické je majitelem pozemku i stavby jedna osoba. Ta od ledna přijde o možnost disponovat stavbou a pozemkem jako samostatnými věcmi a bude moci nakládat pouze s pozemkem, jehož součástí budou i stavby na něm umístěné.

Předkupní právo pro vlastníky

V druhém a komplikovanějším případě jsou však majiteli dvě rozdílné osoby. Pak tedy získá vlastník pozemku předkupní právo ke stavbě a stejně tak vlastník stavby předkupní právo k pozemku nebo jeho části, na němž stavba stojí.

Bude-li tedy chtít kterýkoli z vlastníků disponovat svojí věcí (stavbou či pozemkem), bude mít povinnost nabídnout ji nejprve druhému vlastníkovi k odkoupení, vysvětluje ministerstvo spravedlnosti. Předkupní právo zůstává i v případě, že se nevyužije a bude působit vůči novému vlastníkovi pozemku či stavby. Pokud se využije, stává se stavba součástí pozemku stejně jako v předešlé situaci.

nemovitosti
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.