Pozor, vysíláme. Česká
televize otevře archivy

Pozor, vysíláme. Česká
televize otevře archivy

15. 3. 2013

Česká televize uvede dokumentární cyklus Pozor, vysíláme, který nabídne tematický průřez zpravodajskými pořady od dob zahájení vysílání Československé televize až po současnost. Některé záběry se na obrazovkách ČT objeví vůbec poprvé. Pořad, který bude moderovat Přemysl Čech, odstartuje v neděli ve 20:30 na ČT24.

Šestnáctidílný cyklus vedle sebe staví dosud nevyužité archivní reportáže televizního zpravodajství z 50. až 80. let a materiály z novějšího zpravodajského archivu. Příspěvky z různých období jsou v pořadu tematicky propojené. „Pořad jsme připravili při příležitosti 60. výročí existence Československé a České televize," uvedl šéfredaktor publicistiky Jiří Vondráček.

Cyklus pracuje i s dosud nevysílanými reportážemi. Až do konce 70. let totiž televize nearchivovala zpravodajské relace jako celek, ale jen jednotlivé reportáže. Tvůrci pořadu tak procházeli bezmála 40 tisíc těchto jednotlivých příspěvků. „Filmy bylo třeba rozmotat, vyčistit a všechny střihy znovu slepit,“ řekla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Většina těch nejstarších filmů se dochovala bez kontextu na zpravodajskou relaci, ve které byly vysílány. „V rekonstrukci zpravodajských pořadů jsme se proto obraceli na pamětníky vysílání, tehdejší hlasatele i techniky, kteří nám pomohli pořad správně rekonstruovat,“ vysvětlil autor námětu a dramaturg ČT Petr Buchta. Tvůrci takto spolupracovali například s hlasatelkou Kamilou Moučkovou.

Při rekonstrukci pořadů bylo například potřeba znovu poskládat texty k "němým" reportážím a nechat je znovu namluvit moderátory. Některé reportáže také bylo nutné zkrátit. „Ty původní totiž mnohdy mají i čtyři minuty a prakticky se tam třeba ani nemluví, jen hraje hudba. V době jejich vzniku hrál čas jinou roli, dnes by se ale nikdo na tak dlouhé záběry nedíval,“ dodal dramaturg pořadu Tomáš Brzobohatý.

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...