Slavná vila Tugendhat
se opět otevřela veřejnosti

Slavná vila Tugendhat
se opět otevřela veřejnosti

29. 2. 2012

Dcera původních majitelů Daniela Hammer-Tugendhat a prezident Václav Klaus byli hlavními celebritami středeční slavnosti, při které město Brno otevře po dvouleté kompletní rekonstrukci svoji nejslavnější novodobou památku – funkcionalistickou vilu Tugendhat v Černých Polích.

Slavná vila, zapsaná v roce 2001 mezi světové památky UNESCO, prošla rekonstrukcí za 180 milionů korun. Památkáři se snažili budovu co nejvíce přiblížit stavu, v jakém ji původní majitelé před válkou obývali.

Prezident Václav Klaus se ve středu do vily vrátí po dvaceti letech. V roce 1992 zde totiž v roli českého premiéra společně se svým slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem (HZDS) rozdělili Československo.

Daniela Hammer-Tugendhat naproti tomu vlastní vzpomínky na vilu nemá, narodila se totiž až po emigraci rodiny v roce 1946 v Caracasu. Rodiče museli z Brna utéci před nacisty. Vilu pak během války zabralo brněnské gestapo, sovětští vojáci si v ní po osvobození města zase zřídili stáje pro koně a na stavu památky se pak zle podepsaly i necitlivé opravy během komunistického režimu. Ten v ní kromě jiného zřídil například tělocvičnu pro děti s vadným držením těla.

Slavnostní program věnovaný otevření obnovené vily Tugendhat začal ve středu hodinu po poledni fanfárami. Pak organizátoři vpustili do vily zhruba dvě stovky hostů z celého světa - byli mezi nimi významní architekti, diplomaté, ministryně kultury Alena Hanáková, šéf ústavního soudu Pavel Rychetský, brněnští zastupitelé, primátor Roman Onderka nebo hejtman Michal Hašek. Vybraným hostům bude na zahradě vyhrávat legendární osmdesátiletý jazzman Jaromír Hnilička.

Ředitel Muzea města Brna Pavel Cyprián řekl, že pro širokou veřejnost se vila Tugendhat otevře poprvé v úterý 6. března. Do té doby se v ní bude připravovat na budoucí práci šestice průvodců. „Budou uvnitř trénovat podrobný výklad u dvou prohlídkových okruhů,“ řekl Cyprián.

Návštěvníci vily si budou moci vybrat, zda chtějí vidět standardní prohlídku přes obytné místnosti nebo si připlatí i za návštěvu unikátního technického zázemí památky. Vstupné je přitom nejvyšší, jaké se bude v Brně u kulturní památky vybírat – klasický okruh přijde na 300 korun, rozšířený na 350 korun. Lidé si mohou vstupenky i čas prohlídek již nyní rezervovat na internetovém portálu www.tugendhat.eu.

Třípatrová vila Tugendhat, stojící v Černopolní ulici je ojedinělým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který vypracoval v roce 1928, na žádost manželů Grete a Fritze Tugendhatových, návrh stavby. Pozemek na stavbu věnoval mladým manželům otec Grety Tugendhatové, známý brněnský textilní průmyslník Löw-Beer.

Vilu odborníci označují za nejvýznačnější předválečné dílo Miese van der Rohe a stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Patří k základním dílům světové moderní architektury – funkcionalismu. Autor je totiž považován za jednoho z otců moderní architektury 20. století. Z ulice nenápadnou budovu tvoří ocelové skelety a stropy pater nenesou zdi, ale jen ocelové sloupy profilu ve tvaru X, v exponovaných místech kryté chromovaným plechem.
Dům byl ve své době převratný z několika důvodů – disponoval obyvatelným nepřerušovaným prostorem, okna hlavního obytného prostoru bylo možné zcela spustit do podlahy a splynutí interiéru s přírodou v zahradě bylo velmi působivé. Interiér budovy byl taktéž vybaven elegantním a citlivě navrženým nábytkem od samotného architekta Miese van der Rohe. Ten zde použil části nábytku, které navrhl v roce 1929 pro německý pavilon na výstavě v Barceloně. Soubor čtyř kusů nábytku, v roce 2011 umístěný v Moravské galerii, vláda prohlásila před čtyřmi lety za kulturní památku.

architektura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.