Senioři mají vysokou motivaci učit 
se cizí jazyk, i když to jde o něco hůř

Senioři mají vysokou motivaci učit
se cizí jazyk, i když to jde o něco hůř

16. 3. 2013

Polovina Čechů neumí cizí jazyky. V ovládání řečí jsme stále ještě outsideři, v rámci Evropské unie jsme co do jazykové vybavenosti až na 19. místě. Aspoň v jednom cizím jazyce se totiž domluví jen 49 procent lidí. 

Výmluvy na věk neobstojí, je to pohodlnost 

 Podle Karla Klusáka, ředitele společnosti, která se specializuje na individuální jazykové kurzy v zahraničí, je přitom možné zvládnout základy angličtiny už za tři měsíce. Kdo neumí cizí jazyk, často se vymlouvá na věk nebo na nedostatek talentu. Spíš je to ale tak, že se učit nechce, uvedl Klusák. Každého zajímá, jak nejrychleji se dá jazyk naučit, ale odpověď je hodně individuální. Jsou lidé, kteří mají talent a navíc je jazyky baví, ti se učí samozřejmě rychle. Nejdůležitější je osobní motivace.

A právě tu mají starší lidé často překvapivě vysokou. Jejich motivy, proč se učí jazyky, bývají různé. Někteří chtějí cestovat, jiní by si rádi přečetli knihu v originále, jedni se začali učit jazyk před mnoha lety a chtějí na tyto základy navázat, druzí už možná umí více jazyků a zajímá je, jak funguje systém v tomto novém, pro ně dosud neznámém jazyce. Pravdou však je, že senioři mívají s učením větší obtíže, neučí se pouhým napodobováním a tak snadno jako děti nebo mládež.

Zahraniční kurz? Až když znáte 600 slov

I starší lidé se mohou vydat na jazykový kurz do zahraničí. Odborníci však doporučují osvojit si nejdřív základy jazyka při studiu v tuzemsku. Na kurz do ciziny je dobré vyjet, pokud člověk v daném jazyku ovládá nejméně 600 až 800 slov a základní gramatiku. Kurzy v zahraničí jsou dobré hlavně proto, že v cizí řeči je tam možné komunikovat od rána do večera.

Za nejužitečnější důvod k učení cizího jazyka považuje 61 procent Evropanů práci v zahraničí. Podle 53 procent respondentů evropského průzkumu je argumentem i cizojazyčná komunikace v zaměstnání ve vlasti a s tím související cesty do ciziny. Pro 47 procent dotázaných, mezi nimiž je hodně seniorů, je důvodem i zahraniční dovolená a 46 procent Evropanů vidí jako dobrou motivaci možnost studia v zahraničí.

jazyk
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%