Průkopník českého průmyslu 
Vincenc Daněk, rytíř von Esse

Průkopník českého průmyslu
Vincenc Daněk, rytíř von Esse

18. 3. 2013

Český průmysl nemá ve své historii mnoho tak významných mužů, jakým byl Vincenc (Čeněk) Daněk. Konstruktér, podnikatel, továrník a v letech 1861–1864 také poslanec říšského sněmu se zaměřoval především na výrobu zařízení pro cukrovary. To ale zdaleka nebylo všechno. Podílel se například i na založení České spořitelny a měl také coby mecenáš velkou zásluhu na renovaci pražského orloje v letech 1864–1865. Strojírenské práce se totiž prováděly v jeho továrně v Karlíně.

Jméno ukryté ve zkratce ČKD

Jako úspěšný průmyslník, jehož firma dodávala zařízení třeba i pro pivovary, lihovary nebo doly, nechal podnikání v 70. letech 19. století a usadil se na venkově. Jeho jméno je sice dodnes skryto v názvu někdejšího kolosu ČKD (Českomoravská Kolben Daněk), jenže v době jeho vzniku v roce 1927 už Daněk nežil.

Rodák z Choltic na Pardubicku (1826), syn místního sládka, po studiích na vídeňské a pražské technice začínal jako konstruktér u pražské firmy Breitfeld & Evans. Už o dva roky později koupil se starostou Karlína Josefem Götzlem strojírenský závod, který pod názvem Daněk & Co. začal vyrábět především stroje pro prudce se rozvíjející cukrovarnictví. Po několika letech se „vrátil“ ke svému někdejšímu zaměstnavateli, ovšem už jako spolumajitel nově založené akciové společnosti Breitfeld, Daněk a spol. Ta se později stala jednou z hlavních součástí koncernu ČKD.

S Kolbenem se zřejmě nepotkal

Daněk je proto často spojován s dalším významným českým průmyslníkem Emilem Kolbenem. Ten byl ale o téměř čtyřicet let mladší a je pravděpodobné, že se tito muži osobně nesetkali.

 Za zásluhy o budování průmyslu získal Daněk v roce 1878 rytířský titul s přídomkem von Esse (z výhně). Zemřel na svém zámku v Líšně u Benešova 19. března 1893, tedy před 120 lety.

retro tradiční značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.