Jan Nepomucký, český světec,
který skončil na mučidlech

Jan Nepomucký, český světec,
který skončil na mučidlech

20. 3. 2013

S jeho jménem se setkáte nejčastěji ze všech jmen českých světců. Podle odhadů se v Evropě nachází na 30 tisíc památek na tohoto muže, z toho je asi pětina na území České republiky. A známý je i na dalších kontinentech, třeba ve Střední nebo Jižní Americe, v Indii, Číně nebo na Filipínách.

Tělo hodili z Karlova mostu do Vltavy

Před 620 lety, 20. března 1393, nechal král Václav IV. svrhnout z Karlova mostu do Vltavy tělo umučeného generálního vikáře pražského arcibiskupa Johánka z Pomuku, později zvaného Jan Nepomucký. Dal tak vzniknout legendě, která vyvrcholila kanonizací Jana Nepomuckého papežem Benediktem XIII. 19. března 1729.

Dodnes není jasné, proč Jan Nepomucký upadl v nemilost a skončil na mučidlech. Podle některých pramenů kritizoval krále, podle rozšířené, avšak nepotvrzené verze odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny. O tom by svědčila i osobní přítomnost krále při Janově mučení. Panovník prý dokonce zpovědníka sám pálil hořící pochodní.

Většina historiků se však kloní k názoru, že příčinou byly spory krále s pražským arcibiskupem. Václav IV. údajně hodlal omezit arcibiskupovu moc tím, že zřídí nové biskupství, které by finančně zajistilo zrušení benediktinského kláštera v Kladrubech. Jan z Pomuku, který byl také žateckým arcijáhnem, však jeho záměr zmařil.

Zemský patron Čech a Bavorska

Tyto nejasnosti ale nemění nic na tom, že Jan Nepomucký patří k nejvýznamnějším českým světcům, je zemským patronem Čech a Bavorska a díky jezuitským misiím je velmi populární po celém světě.

Jan je zobrazován jako kanovník, jeho svatozář bývá obvykle doplněna pěti hvězdami, v ruce drží kříž a palmovou ratolest, někdy také knihu. Palma je symbolem vítězství, hvězdy zastupují legendu, podle níž vltavští rybáři nalezli po smrti Janovo tělo, případně pět ran Kristových či písmena latinského tacui (mlčel jsem). Nevyzrazení zpovědního tajemství je symbolizováno prstem na ústech. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%