Odmítat z principu estetické zákroky
není dobré, říká primář Otakar Lucák

Odmítat z principu estetické zákroky
není dobré, říká primář Otakar Lucák

2. 3. 2012

Plastiku? Nikdy! Tak často mluví ženy kolem dvacítky a ještě i kolem třicítky. Ve čtyřiceti začínají být smířlivější: Proč vlastně ne? Je to každého soukromá věc! A v padesáti mají slušný přehled o tom, co který zákrok obnáší. Právě padesátka je věk, kdy zákroky plastických chirurgů začínají brát na milost i jejich největší odpůrkyně. „Tento věk a změny na těle dané proběhlými těhotenstvími, kojením, nebo změnami váhy, jsou výrazně poznamenány probíhající menopauzou, která má z estetického pohledu negativní vliv na ženské tělesné struktury,“ říká Otakar Lucák, primář Kliniky plastické chirurgie v Ostravě.

Jsou padesátnice mezi vašimi klientkami časté?

Ano, toto je věk, kdy se na vzhledu začínají projevovat výraznější známky stárnutí a vlivy některých onemocnění. Projevuje se, jaké životní a pracovní vlivy na dotyčnou během života působily, jaký životní styl vedla. To vše souvisí s vrozenou genetickou výbavou. Právě v  tom věku ženám ubývá hormon estrogen. Kvůli tomu kůže postupně ztrácí přirozené napětí a lesk. Výrazně klesá napětí podkožní vrstvy. Ochabuje svalový základ a tím se o to více projevuje působení gravitačních sil.

Dá se s tím něco dělat, aniž by ženě hrozilo, že na ní najednou bude výrazně vidět, že podstoupila plastickou operaci? Mnohé se totiž bojí, že pak budou vypadat takzvaně uměle...

Nejčastějšími zákroky, které ženy této věkové kategorie vyžadují, jsou jednoznačně operace horních a dolních víček a vypnutí obličeje a krku. Velmi často současně s operacemi víček doporučujeme korekci poklesávajícího obočí. Bez zvednutí obočí totiž většinou operace horních víček nemá tak zářivý efekt. Jedná se zákroky, u kterých, pokud je dělá zkušený estetický plastický chirurg, se není třeba obávat, že se změní výraz tváře. Pro dobře provedenou estetickou operaci všeobecně platí, že výsledek nesmí vypadat nápadně.

Co když se žena přece jen bojí operace? Dá se jí ve věku kolem padesátky nabídnout i nějaké jiné ošetření?

Strach je přirozenou vlastností člověka. Z toho důvodů mnoho lidí raději zpočátku zkouší, vyhledává a podstupuje všechny možné, jen ne operační zákroky. Začne požívat různé „zázračné“ kosmetické přípravky a náhradní řešení, jen aby nemusel podstoupit operační zákrok. Naprostá většina z výše jmenovaného nefunguje vůbec, nebo jen málo a krátkou dobu. Přesto se ale nemusí vždy vše hned operovat. Některé nálezy způsobené věkem lze řešit pomocí korekčních injekčních technik, laserových zákroků nebo pomocí biostimulace pleti. To vše vede ke zlepšení estetického vzhledu, ke korekci vrásek a zlepšení kvality a struktury pleti.

Co vlastně vaše klientky-padesátnice nejčastěji žádají?

Kromě už zmíněných zákroků na obličeji se na nás hodně obracejí s žádostí o transplantaci vlasů. Trápí je, že jim v tomto věku vlasy znatelně šediví a řídnou. V tomto případě jim ale nejsme schopni pomoci. Technika vlasové transplantace se je absolutně nevhodná k zahušťování ženských řídkých vlasů, používá se pouze ke korekci úplně lysých ploch. Někdy jim korigujeme povolenou kůži a podkoží vnitřních stran paží a stehen. Často  samozřejmě řešíme pomocí liposukce měnící se rozložení tukových polštářů nebo povolená bříška pomocí abdominoplastiky, tedy chirurgického odstranění nadbytku tuku a kůže břicha s pevněním povolené stěny břišní.

Co když se dáma rozhodne třeba pro operaci očních víček? Na jak dlouho ji takový zákrok vyřadí z běžného provozu?

Operace víček, stejně tak jako vypínání povolených tkání obličeje a krku vyřadí klientky ze společnosti tak zhruba na deset dní. Tyto zákroky jsou po operaci nebolestivé nebo bolestivé jen velmi málo.

Bolí více než třeba liposukce?

Ne. Liposukce bývají středně bolestivé. Injekční a laserové výkony se v naprosté většině případů provádí ambulantně a jsou spíše nepříjemné, než by se dalo hovořit o bolesti. Počítejme ovšem s tím, že oči jsou po operaci víček oteklé a mají modřinky, kvůli kterým je lepší jít do společnosti a do práce tak za sedm až dvanáct dní. Hodně také v tomto případě záleží na tom, kde člověk po operaci pracuje. Podobně je to s vypnutím obličeje a krku, to vyžaduje necelé dva týdny domácího klidového režimu, stejně je to po liposukci.

Uznávám, že tato otázka plastickému chirurgovi bude připadat nemístná, ale přece jen: Není tohle všechno zbytečné? Vždyť se stárnutí přece stejně neubráníme.

Často se mluví o umění stárnout. Na základě své dlouholeté praxe si mohu dovolit říct, že se jedná o pouhou frázi. Ve skutečnosti nikdo stárnout nechce. Jen opravdu málokdo snáší projevy stárnutí na svém těle s grácií a nadhledem. Na druhé straně nemá cenu šílet a řešit náznak první vrásečky, když  je vám třeba dvacet pět. Stejně tak je zbytečné z pouhého principu odmítat všechny kosmetické zákroky a házet je šmahem za hlavu. Není žádné hrdinství chodit s převislou kůží horních víček, mít prsa po pupík nebo mít v létě zapařenou kůži v podbřišku. Mnohokrát nám v praxi pacienti potvrdili, jak je pro psychickou vyrovnanost důležité, aby člověk i fyzicky vypadal přiměřeně tak, jak se cítí duševně. Ty pocity, se kterými se nám pak pacientky svěřují, jsou nepopsatelné.

60+ plastická chirurgie zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.