Foto

Vejce jsou před svátky
mnohem levnější než loni

25. 3. 2013

Ceny vajec v Česku, které loni na jaře zejména v důsledku nové evropské směrnice vzrostly až o sto procent, jsou před letošními Velikonocemi o desítky procent nižší než před rokem. Lidé, kteří budou chtít podarovat své blízké či koledníky barevnými kraslicemi, však mohou mít problém sehnat ke zdobení vhodnější bílá vejce.

"Ceny klesají řádově o desítky procent vůči minulému roku, konečná čísla ještě budou vyhodnocena," řekl obchodní ředitel společnosti Framagro Milan Karban. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že zatímco loni týden před Velikonoci prodávali chovatelé vejce obchodníkům v průměru za zhruba 3,50 Kč, začátkem letošního března to bylo za necelé dvě koruny.

"Nabízíme například balení deseti vajec velikosti M pod 30 korun. Cena je o 25 procent nižší než v roce minulém," potvrdil mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Interspar se letos snaží prodeje vajec podpořit slevovými akcemi.

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové rostou v předvelikonočním období prodeje vajec oproti předcházejícím týdnům zhruba o pětinu. Podle obchodníků je nárůst ještě výrazně vyšší. "Během velikonočních svátků zákazníci nakoupí přibližně trojnásobek vajíček oproti běžným prodejům. Očekáváme, že letošní rok nebude výjimkou," uvedl mluvčí obchodního řetězce Tesco Jiří Mareček.

Přes dostatečnou nabídku hnědých vajec budou v nabídce Teska letos chybět vajíčka bílá. Supermarkety Billa objednávají bílá vejce pouze na Velikonoce. "V současné době jsou už zavezená na prodejnách," uvedla mluvčí obchodů Gabriela Bechynská. Interspar zařazuje bílá vejce do prodeje měsíc před svátky, jinak o ně v průběhu roku zákazníci nejeví zájem.

"V Česku se převážně chovají plemena, která snáší vejce s hnědou skořápkou. Chovů s hybridy snášejícími vejce s bílou skořápkou je jen několik," vysvětlila dlouhodobý nedostatek bílých vajec v obchodech Tůmová. Podle Karbana bílá vejce příliš neprodukují ani chovatelé v ostatních státech Evropské unie. Důvody, proč profesionální chovatelé nemají v oblibě bílá vejce, je podle něj jednoduchý. "Zejména je to nižší výnos produkce a skořápka náchylnější k prasknutí," uvedl. "Nehledě na fakt, že hnědá skořápka je spotřebitelem více preferovaná, samozřejmě kromě Velikonoc, kdy je tradičně vyžadováno vejce bílé," dodal Karban.

potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...