Řekové šetří, budou
zakopávat vykopávky

Řekové šetří, budou
zakopávat vykopávky

2. 3. 2012

Nedostatek peněz přiměl řecké archeology ukončit bádání a dohlédnout na to, aby cenné nálezy byly zakopány. Profesor archeologie na Aristotelově univerzitě v Soluni Michalis Tiveiros požádal řecké ministerstvo kultury, aby zakopalo pozůstatky raně křesťanské baziliky, objevené před dvěma lety při stavbě metra. Archeologům vláda seškrtala peníze, nemohou proto pokračovat v průzkumu. Chybí také peníze na ochranu nalezišť a hrozí, že budou vypleněny.

Tiveiros dospěl k závěru, že památky budou pod zemí ve větším bezpečí. „Matka Země je nejlepší ochránkyně našich památek. Nechme je v půdě, ať je najdou archeologové v roce 10 000, kdy Řekové a jejich politici možná prokážou větší úctu k historii,“ prohlásil archeolog.

„Nemohli jsme provádět vykopávky už v roce 2011. V létě jsme našli na nalezišti deset nových jam, které nebyly naše. Patřily nejspíš našim \'kolegům\', vykradačům hrobů,“ postěžoval si Pavlos Chrysostomou, který dohlížel na vykopávky v nekropoli ve městě Pella na severu Řecka.

Pella byla hlavní městem starověké Makedonie. Archeologové na nalezišti objevili také vzácné zlaté pohřební masky, které zdobily hroby makedonských šlechticů a významných bojovníků. Masky tohoto typu, spolu s dalším zlatem uloupeným z hrobů, byly nalezeny loni v říjnu u pašeráků. Chrysostomou uvedl, že archeologický výbor ocenil hodnotu nálezů na 11,3 milionu eur (280 milionů korun).

Předlužené Řecko muselo zavést úsporná opatření, aby dostálo podmínkám pro půjčky od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

archeologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...