Smrt Gagarina je stále
opředena tajemstvím

Smrt Gagarina je stále
opředena tajemstvím

26. 3. 2013

Pětačtyřicet let uplyne 27. března od tragické smrti sovětského kosmonauta Jurije Gagarina. Muž, jenž se v dubnu 1961 zapsal do historie jako první člověk, který se dostal do vesmíru, zahynul při havárii proudového letadla, jež sám pilotoval. Nejasnosti kolem příčin nehody vytvořily živnou půdu pro řadu spikleneckých teorií, například o údajné záměrné likvidaci slavného kosmonauta, či o možném vlivu alkoholu na průběh letu.

Až půlstoletí po Gagarinově historickém letu do vesmíru odtajnili v Rusku dobovou vyšetřovací zprávu. Podle ní první kosmonaut světa zahynul nejspíše v důsledku prudkého manévru cvičného letounu MiG-15, když se chtěl vyhnout srážce s balonovou sondou. Podle závěrů státní komise, zveřejněných až v dubnu 2011, vedl prudký manévr "k následujícímu propadnutí letounu do vývrtky a pádu v podmínkách složité meteorologické situace". V letounu tehdy kromě Gagarina zemřel také instruktor Vladimir Serjogin.

V minulosti se přitom objevilo mnoho teorií o osudném letu. Podle některých se letoun srazil s hejnem ptáků nebo s jiným letadlem, podle jiných byl Gagarin opilý nebo se pohádal se sovětským vedením a musel zmizet. Podle některých expertů kosmonaut a jeho instruktor zase zahynuli nejspíše v důsledku ztráty hermetičnosti kabiny. Objevily se i úvahy o tom, že pád Gagarinova letadla měl na svědomí vzdušný vír od jiného stroje, který v tu dobu prolétal kolem.

Jurij Gagarin vesmír
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...