Foto

Biopotraviny kupuje
málo lidí, jsou drahé

26. 3. 2013

Biopotraviny pravidelně kupují jen čtyři procenta Čechů. Občas si je koupí 37 procent lidí, naopak 17 procent je nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG.

Více než třetina lidí s biopotravinami nějakou zkušenost má, ale kupovat je už nechce. Více než tři pětiny uvádějí jako hlavní důvod jejich vysokou cenu. Téměř 47 procent lidí biopotravinám nevěří a nevidí rozdíl v kvalitě proti běžným potravinám. "Tato informace by producentům a prodejcům biopotravin rozhodně neměla uniknout. Je zřejmé, že by se na zvyšování důvěry spotřebitelů měli zaměřit, pokud chtějí prodeje biopotravin zvýšit," uvedl Karel Růžička s KPMG.

Někteří dotázaní si také stěžují na to, že se v okolních obchodech biopotraviny neprodávají. Více než pět procent dotázaných uvedlo, že jsou samozásobiteli některých surovin. Špatnou zkušenost s biopotravinami uvádějí necelá dvě procenta Čechů.

Mezi příznivce biopotravin patří častěji ženy než muži. Občas nebo pravidelně je nakupuje 43 procent žen a 37 procent mužů. Nejméně nakupují potraviny v biokvalitě na Ústecku, Královéhradecku a na Vysočině. Naopak nejvíce na jižní Moravě, v Plzeňském kraji a v Praze.

Pro 38 procent lidí je největším důvodem k nákupu biopotravin jejich kvalita a chuť. Podle 31 procent Čechů jsou zdravější, pětina dotázaných pak oceňuje to, že biopotraviny neobsahují chemické látky a konzervanty. Pro více než 11 procent lidí je u nákupu biopotravin rozhodující to, že výrobky jsou převážně z České republiky, tedy jasného původu.

bio potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...